Wimbledon bez Kate? Princezna možná bude muset ceremonii oželet. Připraven je záložní plán

Místo princezny Kate možná letos předá trofeje vítězům na Wimbledonu o víkendu vévodkyně z Gloucesteru Birgitte. Účast princezny na letošním ročníku tenisového turnaje bude záviset na jejím aktuálním zdravotním stavu. „Chceme jí poskytnout co možná největší flexibilitu,“ sdělila předsedkyně All-England Clubu Debbie Jevansová podle deníku Daily Mail.

Ještě nepadlo finální rozhodnutí, vše bude potvrzeno až v den, kdy se hraje finále, upřesnil deník Daily Mail s odvoláním na mluvčího Wimbledonu. Princeznu by při ceremonii měla nahradit vévodkyně z Gloucesteru Birgitte, která je stejně jako Kate vášnivou tenisovou fanynkou. Wimbledon sleduje s oblibou a přes 25 let předsedá Britské tenisové asociaci (LTA).

ČTĚTE TAKÉ: Kate se na sociálních sítích ozvala fanouškům. Hvězdě Wimbledonu poslala dojemný vzkaz

Princezna Kate jakožto patronka All-England Clubu předává trofeje od roku 2016. Tuto funkci převzala po královně Alžbětě II. Členové královské rodiny předávají ceny od roku 1907. Birgitte se provdala za Richarda, vévodu z Gloucesteru, který je strýcem Karla III.

„Doufáme, že princezna z Walesu bude moci trofeje předat, ale prioritou je hlavně její zdraví a uzdravení,“ řekla Jevansová pro Telegraph. Dodala, že se budou snažit vyjít princezně vstříc, protože právě podstupuje chemoterapii.

Přestože letošní Wimbledon zatím nenavštívila, na sociálních sítích princezna podpořila britského tenistu Andyho Murraye. Od té doby, co oznámila, že bojuje s rakovinou, se na veřejnosti poprvé ukázala až v červnu, u příležitosti oslav narozenin britského panovníka Karla III.

V předchozích letech předala princezna Kate trofej například Novaku Djokovičovi, Carlosi Alcarazovi nebo české tenistce Markétě Vondroušové. Na Wimbledonu nosívá symbolicky ikonickou sponu s mašlí v barvách klubu – tmavě zelené a fialové.

Wimbledon vrcholí v neděli stejně jako mistrovství Evropy ve fotbale v Německu. Pokud Anglie postoupí do finále, princ William se ho pravděpodobně jakožto prezident Fotbalové asociace zúčastní. Při nedělním souboji proti Švýcarsku v Düsseldorfu s ním údajně cloumala spousta emocí. „Kousání nehtů až do samotného konce,“ popsal napínavý zápas.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Další zlá krev v královské rodině. Princ Harry nepodpořil Kate, když to nejvíce potřebovala

Tagy:
tenis Wimbledon královská rodina finále Daily Mail Andy Murray William, princ z Walesu Catherine, princezna z Walesu EURO 2024 All England Lawn Tennis and Croquet Club Debbie Jevans