Půjdeme do pekla, omlouvají se lidé nemocné princezně Kate za vtipy. Zuří ale kvůli mlžení

Princezna Kate slaví 42. narozeniny. William jí kdysi daroval dalekohled, což vyvolalo rozpaky.

Princezna Kate má rakovinu

Ještě před pár dny žil internet vtipy a konspiračními teoriemi na účet britské princezny Kate. Jakmile ale oznámila, že trpí rakovinou a podstupuje léčbu, humor šel okamžitě stranou. Řada lidí se začala omlouvat za své fóry, koláže či dokonce svalování viny na prince Williama. „Půjdeme za tohle do pekla. Zachovali jsme se jako hlupáci,“ kají se někteří uživatelé na sociálních sítích. Zároveň se zlobí na členy PR týmů oblíbeného královského páru, kteří podle nich nezvládli komunikaci s veřejností „a nechali Kate na holičkách“.

Princezna Kate přiznala léčbu rakoviny ve svém pátečním videu, které zveřejnil Kensingtonský palác. Oznámení přišlo po týdnech spekulací o jejím zdravotním stavu. V lednu byla hospitalizována kvůli blíže nespecifikované operaci břicha a od té doby se neobjevovala na veřejnosti.

Největší rozruch způsobila fotografie, kterou královská rodina zveřejnila před několika týdny pro uklidnění, že je princezna v pořádku. Stal se totiž úplný opak – řada zpravodajských agentur a webů stáhla snímek ze svých článků, jelikož si všimla dodatečných úprav, od nesedících rukou po rozmazané části těla.

Nešťastný krok donutil Kate, aby se omluvila za „amatérskou a experimentální“ úpravu fotky, to ovšem nezažehnalo spekulace a sérii vtipů. Někteří lidé na sociálních sítích sdíleli nepovedené koláže, za které se pak omlouvali, další se nebáli už poněkud divočejších konspiračních teorií, že je za podivnou komunikací Kensingtonského paláce těžká nemoc princezny, nevěra ze strany Williama či dokonce Katina smrt.

V pátek ovšem vyšlo najevo, že dvaačtyřicetiletá členka královské rodiny trpí rakovinou a musí podstupovat chemoterapii. Ve videu požádala o „čas, prostor a soukromí“ během léčby, což jsou věci, které jí nebyly dopřány v uplynulém měsíci. Nejeden internetový diskutér neskrýval šok, ale ani stud za dřívější příspěvky na konto Kate.

„Proboha, všichni jsme blbci,“ pokárala sebe i ostatní Ashley Rayová, moderátorka podcastů. „Ajaj, jsme fakt banda kreténů,“ vyjádřil se obdobně Michael Gold, novinář z The New York Times. Stud za vtipy přiznala americká herečka Blake Livelyová. „Příspěvek jsem smazala. Udělala jsem hloupost,“ napsala na Instagram.

„Dobře, za tohle všechno půjdeme do pekla,“ napsali mnozí uživatelé platformy X, když si uvědomili, že si celou dobu dělali legraci z člověka trpícího rakovinou. Došlo také na četné omluvy směrem k princezně. „Takže jsme vinili ženu s rakovinou z toho, že neumí s Photoshopem, je to tak?“ zeptal se uživatel se jménem Adam J. Moussa.

Nechyběla ovšem ani tvrdá kritika. Velké nepochopení vyvolala samotná skutečnost, že trvalo dlouhé týdny, než bylo zveřejněno video, v němž Kate oficiálně potvrdila svou těžkou nemoc. Nemalé otázky vyvolává též komunikace královské rodiny a Kensingtonského paláce, který radši sáhlo po upravené fotografii, než aby přiznal, jak se věci mají.

Zbytečné vykrucování

S podivem novináři a uživatelé na sociálních sítích poukázali rovněž na to, jak špatnou práci udělal PR tým prince Williama a princezny Kate. „Přeji jí brzké uzdravení. A doufám, že vyhodí všechny zaměstnance svého tiskového týmu,“ napsala Sophie Vershbowová, publicistka působící v listech The New York Times či Esquire.

„Takže všechny ty lži a Photoshop tu byly kvůli rakovině? Mohla to oznámit stejně jako král Karel III. a všichni by se stáhli. Bože, to je tak hloupé. Nejhorší PR tým v historii,“ neskrývala rozčarování uživatelka vystupující pod přezdívkou Tortured Juliette.

Charlotte Clymerová, politoložka a publicistka z amerického Georgetownu, si rovněž myslí, že je na vině především tým kolem princezny Kate. Komunikaci Kensingtonského paláce označila za příšernou.

„Každý profesionál by už před několika týdny snadno předložil přesvědčivé argumenty pro vydání jednoduchého prohlášení, a tím by spekulace skončily. Místo toho zcela zbytečné lhaní a vykrucování soustředilo pozornost na kněžnu z Walesu v době, kdy by se neměla starat o nic jiného než o své zdraví a rodinu,“ napsala ostře ke kauze.

Rakovinou trpí i král Karel III.

Kate se na veřejnosti neobjevila od Vánoc. Tento týden se však v médiích objevilo video, které zachycuje Kate a prince Williama o víkendu u farmářského obchodu ve Windsoru.

S nespecifikovanou rakovinou se v současné době léčí také zmíněný britský král Karel III. Buckinghamský palác to oznámil na počátku února nedlouho poté, co 75letý panovník absolvoval zákrok kvůli zvětšené prostatě. Při něm byla u něj rakovina odhalena. Král podstoupil zákrok ve stejné nemocnici a ve stejnou dobu jako Kate.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak Britové dále reagovali na Kate a její oznámení, že trpí rakovinou? Poslechněte si slov historika Martina Kováře z vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy: