MAPA: Sledujte, kde v Česku platí stav povodňového ohrožení. Rizikových míst stále přibývá

Lidé někdy zbytečně riskují

CNN Prima News - živé vysílání

Speciální mapa, kterou jsme pro vás připravili, sleduje povodňovou aktivitu v Česku. Můžete na ní sledovat, kde a jakému vodnímu toku hrozí rozvodnění, nakolik je riziko vážné a zda již propukla povodeň.

Jednotlivé stupně ohrožení jsou na mapě barevně vyznačeny. Žluté body označují místa, kde platí druhý stupeň, tedy povodňová pohotovost. Červená barva indikuje třetí stupeň povodňové aktivity a znamená stav ohrožení. Nejvážnější stav je označen fialovou barvou. Na takových místech již nastala extrémní povodeň.

Mapa povodňové aktivity

ČTĚTE DÁLE: Když vám domov vyplaví velká voda. Kam a kdy se v případě škod obrátit?

Vytrvalé deště sužují Česko již od čtvrtečního večera. Podle meteorologů má nejkritičtější situace nastat o víkendu, ale už v pátek se řeky na některých místech dostaly i přes třetí, tedy nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Výstraha před nebezpečím platí téměř pro celou zemi.

Situaci navíc komplikuje silný vítr, který zasáhne téměř celé území Česka. V nárazech dosáhne na 15 až 25 m/s (55 až 90 km/h), na horách na severu a severovýchodě území až na 30 m/s (kolem 110 km/h). Meteorologové upozorňují, že hrozí nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi nebo komplikace v dopravě.

Současné deště a varování v mnohých probudily vzpomínky na katastrofální povodně v roce 1997 na Moravě a v roce 2002 v Čechách. Například smutným symbolem povodní v roce 1997 se stala obec Troubky na Přerovsku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nástrahy pojištění proti povodním: Kdy je k ničemu a na co máte nárok? Pomůže kalkulačka

Tagy: