Nástrahy pojištění proti povodním: Kdy je k ničemu a na co máte nárok? Pomůže kalkulačka

Pod hladinou se mohou skrývat nebezpečné pasti

Škody po přírodních katastrofách

Češi si svůj majetek ve velké míře nepojišťují, a když tak učiní, platí velmi malé částky. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS na to upozornila gestorka neživotního pojištění České asociace pojišťoven Lenka Slabejová. Lidé by si také měli dát pozor, zda mají pojištění i na povodeň či záplavy, a zkontrolovat, kdy smlouvu uzavřeli. V opačném případě může být pojistka k ničemu.

Hrozba povodní a záplav donutila vlastníky nemovitostí ke kontrole svých pojištění. Někteří ji však nemají pojištěnou vůbec. V České republice je bez pojistky celkem 1,6 milionu domů a 1,7 milionu domácností.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kde se bere déšť a jak se měří úhrny srážek

Kdo má pojištění sjednané, měl by si ovšem dát pozor na podmínky smlouvy. Na pojistku nemovitosti totiž neplatí povodně a záplavy automaticky. Klient si je musí speciálně připojistit. Některé domy navíc pojistit nelze. Platí to zejména pro ty, které jsou ve čtvrtém stupni rizikovosti.

Lidé ale mohou o své peníze přijít i tím, že mají svůj dům tzv. podpojištěný. Z celkového počtu pojištěných nemovitostí je to hned 70 procent, průměrná výše u nich dosáhne jen na 69 procent skutečné škody. Obezřetní by měli být lidé i v případě takzvaných sublimitů. Jedná se o maximální částky, které pojišťovna vyplatí za škodu na konkrétním vybavení nebo části domu.

„Máme tendenci podceňovat sílu pojištění. Nevnímáme pojištění jako ochranu majetku,“ řekla pro CNN Prima NEWS Lenka Slabejová. Podle ní Češi a zejména východní státy podceňují výhody pojištění jako automatické součásti života.

V případě podpojištění nabízí Česká asociace pojišťoven kontrolní kalkulačku, zda platíme dostatečnou částku. „V první řadě by si to klienti měli hlídat sami. Pokud si ale v rámci smlouvy zařídíme indexaci, tak nám s hlídáním částky pomůže pojišťovna. Ta totiž započítá i vliv inflace nebo stavebních materiálů,“ řekla Slabejová.

Lidé by si měli také dát pozor na to, kdy si pojištění sjednali. Pokud se někdo bude chtít pojistit před možnými záplavami do konce tohoto týdne, má smůlu. Většina pojišťoven totiž nevyplatí peníze při sjednání pojistky na poslední chvíli. Zpravidla tomu tak bývá až po deseti dnech.

Tagy:
peníze povodeň pojištění CNN Prima NEWS nemovitost finanční služby Česko Česká asociace pojišťoven produkty a služby stavebnictví a nemovitosti