Příští rok bude extrémní, horší než letošní. Rozhodně si neoddechneme, varuje Havlíček

Karel Havlíček v Partii Terezie Tománkové

PARTIE Terezie Tománkové 2.10.2022

Čeká nás extrémní rok 2023, bude horší než ten letošní, hrozil v nedělní Partii Terezie Tománkové televize CNN Prima NEWS místopředseda Sněmovny i hnutí ANO Karel Havlíček. Upozornil, že kroky vlády nebudou moci „všechno vyřešit“. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v pořadu řekl, že „na jaře se lidem uleví, protože se vládě podařilo vyřešit vysoké ceny“.

„Na jaře se lidem uleví, protože se podařilo vyřešit vysoké ceny paliv i energií, které tu byly za poslední měsíce. To bude mít záhy pozitivní dopad,“ uvedl v Partii Martin Kupka, když mluvil o prezidentských volbách a volně navázal: „Potřebujeme prezidenta, který bude schopen nás přenést přes krizi.“

Podle Havlíčka ale člen vlády neříkal pravdu. „Nesouhlasím s vámi, pane ministře, že na jaře si budeme moci oddechnout. Ne, situace nebude lepší,“ varoval.

„Ne, že byste všechno dělali úplně katastrofálně, ale ceny na světových trzích jsou vysoké, vaše kroky nebudou moci všechno vyřešit. Čeká nás extrémní rok 2023, který bude i zásluhou vašich neopatření horší, než je ten letošní,“ upozornil bývalý ministr průmyslu a obchodu a také dopravy Havlíček.

Že je situace v Česku napjatá, si Kupka dle svých slov uvědomuje. „Pro nás to znamená, že musíme říkat lidem, jakou pomoc jsme jim přichystali. Já se o to snažím a i tady trpělivě vysvětluju, co znamená příspěvek na bydlení, zastropování a jak se to promítne do peněženek. Velká část lidí už dostala příspěvek na dítě, úsporný tarif a má také jistotu, že v příštím roce nezaplatí víc než strop,“ upozornil šéf resortu dopravy.

Zároveň ale zdůraznil, že „žádná vláda není schopná sejmout z veřejnosti veškerou tíži“. „My se snažíme, abychom nezpůsobili to, co říkal Karel Havlíček, že další generace budou čelit ještě vážnějším problémům nebo dokonce bankrotu,“ podotkl s tím, že proto kabinet pomáhá adresně.

Jakou podporu od státu mohou lidé v říjnu využívat, čtěte ZDE.

Tagy: