Kupka prozradil, kdy koalice oznámí postup v boji o Hrad. Představí vlastního kandidáta?

Martin Kupka v Partii Terezie Tománkové

PARTIE Terezie Tománkové 2.10.2022

Koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) v úterý 4. října oznámí, jak se postaví k prezidentským volbám. V nedělní Partii Terezie Tománkové televize CNN Prima NEWS to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Ten zároveň lidi žádal o pochopení, že se koalice stále nevyjádřila. Premiér Petr Fiala (ODS) přitom sliboval, že resumé řekne do konce září. Zda ale představí vlastního kandidáta, není jasné. Podle dřívějšího vyjádření premiéra spíše někoho podpoří.

„V úterý 4. října na to dojde,“ reagoval Kupka na dotaz, kdy koalice Spolu řekne, jak se postaví k prezidentským volbám.

Zda ale postaví vlastního kandidáta, nebo někoho podpoří, neupřesnil. „Strategie může znamenat jak vlastního kandidáta, tak podporu nějakého kandidáta či okruhu kandidátů, to všechno v úterý zazní,“ prohlásil. Podle informací CNN Prima NEWS Spolu spíše některého z kandidátů podpoří. Vybírá mezi generálem Petrem Pavlem, senátorem Pavlem Fischerem a ekonomkou Danuší Nerudovou. Je možné, že dokonce vyjádří podporu více kandidátům.

Fiala přitom dříve sliboval, že se k boji o Hrad vyjádří do konce září. „V tomto směru chci požádat o pochopení, i jak jdou ty významné události za sebou – ať už jsou to volby, nebo boj s energetickou krizí. Sledujeme dlouhodobě vývoj. Je potřeba uvést správnou úvahu, kdo může uspět. Úterý je blízko a jsem přesvědčen, že 4. října budou mít lidé jasno,“ uvedl Kupka.

Zároveň zdůraznil, že Česko „potřebuje prezidenta, který bude schopen přenést republiku přes krizi a který bude představovat demokratické hodnoty“. „Chceme, aby měl naši podporu a šanci na úspěšnou volbu,“ dodal ministr dopravy.

Místopředseda Sněmovny a ANO Karel Havlíček v Partii řekl, že jeho hnutí potřebuje „ještě několik týdnů“. Zároveň ale naznačil, že je možné, že ANO nepostaví vlastního kandidáta. „Naší snahou bude – pokud tedy postavíme kandidáta – aby se vyvážila koalice,“ podotkl.

Podle poslance ANO Aleše Juchelky ale podpora není moc pravděpodobná. „Za mě osobně nevidím nikoho, koho bychom mohli podpořit,“ podotkl v druhé části Partie. Šéf hnutí Andrej Babiš chce říct své stanovisko ve čtvrtek 27. října.

Celý duel si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: