Razantní ochlazení jen tak nezmizí. Video ukazuje, jak Česko sevře studená fronta

Chladné počasí (ilustrační foto).

Počasí (16.4.2024 6:45)

Chladnější počasí z Česka, zdá se, jen tak nezmizí. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), podle níž u nás vydrží denní teploty mezi 8 a 12 stupni nejméně do poloviny příštího týdne. Web Severe Weather Europe upozorňuje, že za pouhé dva dny v Evropě klesne teplota dokonce o 20 stupňů. V Česku se již za pár dnů objeví i noční mrazy.

V úterý bude oblačno až zataženo, místy se mohou vyskytnout přeháňky či déšť. Zpočátku dne se také mohou objevit i ojedinělé bouřky. Meteorologové z ČHMÚ předpovídají, že srážky nad 800 metrů budou smíšené až sněhové. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 8 a 12 °C.

Až do úterních čtyř hodin odpoledne také platí výstraha pro západ Čech před silným větrem. V nárazech by mohl dosahovat rychlosti nad 65 kilometrů za hodinu. Týká se krajů Libereckého, Ústeckého, Středočeského, Karlovarského, Plzeňského, Jihočeského a hlavního města Prahy.

ČTĚTE TAKÉ: Velký zlom v Česku: Přichází ochlazení a deště, na některých místech hrozí dokonce i sníh

Pro středu bude charakteristická proměnlivá oblačnost, místy se přes den objeví přeháňky. I ve středu předpovídají experti smíšené či sněhové srážky v polohách nad 800 metrů. Teploty přes den se budou pohybovat mezi 7 a 11 stupni, meteorologové varují před ranními přízemními mrazíky.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Teploty by měly pod bod mrazu klesnout ve čtvrtek v noci. Konkrétně experti z ČHMÚ předpovídají noční teploty mezi 2 a -2 °C. Denní maxima se budou pohybovat mezi 7 a 11 stupni. Obloha bude oblačná až polojasná s občasnými přeháňkami, které budou v polohách nad 800 metrů smíšené nebo sněhové.

Dlouhodobé razantní ochlazení

Chladné počasí bude Česko provázet ještě zřejmě několik týdnů. Z dlouhodobého výhledu počasí ČHMÚ vychází, že podprůměrně teplé počasí bude pokračovat do konce dubna. V nejbližších dnech by měla být nejteplejší příští středa, kdy se průměrná teplota dostane na 12 stupňů.

Winter contitions return on Europe Temperature Forecast at 850hpa from surface from April 15 to 25, 2024 Video graphics : Cyclone Of Rhodes Map Data : Meteociel.fr 3D

Posted by Cyclone Of Rhodes on Monday, April 15, 2024

Web Severe Weather Europe vysvětluje chladné počasí přechodem z tlakové výše, která byla posledních několik dní nad Evropou. Nad severním Atlantikem totiž vzniká silná tlaková výše, nad kontinentem se proto usadí tlaková níže a chladné počasí.

Z grafů německých a chorvatských meteorologů vyplývá, že průměrně v Evropě v období od minulé neděle do úterý klesne teplota až o 20 stupňů. Předpovídají také, že chladné počasí v Evropě se protáhne minimálně do příštího týdne, možná i déle. Druhá polovina dubna tak zůstane hluboko pod dlouhodobým teplotním průměrem.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nejhorší katastrofa za 80 let. Kvůli povodním v Kazachstánu bylo evakuováno sto tisíc lidí

Tagy: