Vše, co byste měli vědět o nemoci mpox. WHO vydala nejvyšší stupeň varování, hrozí epidemie

Pacient s mpox

Opičí neštovice se šíří světem

Jaké jsou příznaky onemocnění mpox, kvůli jehož šíření v Africe Světová zdravotnická organizace (WHO) ve středu vyhlásila nejvyšší stupeň varování? A hrozí další pandemie podobná té covidové? Redakce CNN Prima NEWS pro vás připravila souhrn toho nejdůležitějšího, co byste měli vědět o nemoci dříve známé jako opičí neštovice.

„Výskyt nové mutace mpox a jeho rychlé šíření je velmi znepokojující. Je zřejmé, že k zastavení ohnisek v Kongu a záchraně životů je nutná koordinovaná mezinárodní reakce,“ uvedl generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Jeho organizace vyhlášením „stavu ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu“ dala na doporučení nezávislých expertů.

ČTĚTE TAKÉ: Kristýna trpí zákeřnou nemocí, která požírá kosti. Může jí pomoci operace ve Švýcarsku

Přenos

Mpox je virové onemocnění, které se přenáší ze zvířat na člověka. Lze se jím však nakazit také při kontaktu s osobou trpící nemocí. Konkrétně při těsném kontaktu s lézemi nakaženého, prostřednictvím kapének při delším kontaktu tváří v tvář nebo při kontaktu s infikovanými povrchy, jako například s oděvy, lůžkovinami, ručníky, předměty a dalšími povrchy, kterých se osoba s mpox dotkla.

„V případě propuknutí nákazy v roce 2022 byla většina diagnostikovaných případů mpox u mužů majících sex s muži, což naznačuje, že k přenosu došlo během pohlavního styku,“ napsal Evropský informační portál o očkování. Náchylnější k nemoci mohou být také osoby s oslabeným imunitním systémem. Mpox však může potenciálně postihnout každého.

Příznaky

K typickým příznakům patří léze, které je často těžké rozlišit od planých neštovic. Často se vyskytují v kombinaci s vyrážkou, a to nejčastěji na obličeji, rukou, chodidlech, v okolí genitálií nebo konečníku. „Kožní léze se často nejprve projeví jako skvrny, které se vyvinou v puchýře naplněné tekutinou, poté se vytvoří krusta a strup, posléze se kůže zcela zahojí,“ doplnil Evropský informační portál o očkování.

K dalším příznakům patří:

  • horečka,
  • bolest hlavy,
  • třesavka,
  • vyčerpání,
  • zduření lymfatických uzlin,
  • bolest zad a bolest svalů.

Nakažení často vykazují kombinaci zmíněných příznaků. Osoby s odpovídajícími příznaky by se měly izolovat a neprodleně vyhledat lékařskou pomoc.

Prevence a léčba

Nemoci lze předcházet zabráněním těsnému kontaktu s nakaženým. Pacienti s mpox by se proto měli izolovat. Dále by lidé měli dodržovat hygienická opatření, například pečlivě si mýt ruce mýdlem a vodou.

Určitou ochranu poskytuje očkování proti pravým neštovicím. Vakcínu však dostali povětšinou lidé narození před rokem 1980. Tehdy totiž WHO vyhlásila světové vymýcení pravých neštovic, a proto bylo ke konci roku povinné očkování ukončeno.

Většina lidí, kteří se mpox nakazí, se zotaví bez větších problémů. Komplikace hrozí zejména u osob se sníženou imunitou. Ty mohou vést i k hospitalizaci. Pacientům se závažným průběhem nemoci zdravotníci podávají registrovaná antivirotika. „Vyrážka prochází různými fázemi vývoje a může se podobat planým neštovicím nebo syfilis. Onemocnění obvykle trvá 2 až 4 týdny, kdy se většina lidí uzdraví,“ uvedlo české ministerstvo zdravotnictví.

Ve výjimečných případech může mít nemoc fatální důsledky. „Studie z Afriky prokázaly smrtnost asi 3,6 procenta, u osob neočkovaných proti pravým neštovicím může dosahovat až 10 procent,“ informoval Národní zdravotnický informační portál. Smrtnost je vyšší u dětí a mladých dospělých.

Kde je situace nejhorší?

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) hodnotí riziko nákazy pro obyvatele EU jako nízké. ECDC i WHO však oznámilo, že pro skupinu mužů, kteří mají sex s jinými muži, hrozí střední riziko nákazy. Přes 96 procent celosvětově nakažených jsou totiž muži. Situaci v České republice monitoruje ministerstvo zdravotnictví a Státní zdravotnický ústav, a to již od roku 2022. Od letošního ledna bylo v Česku zaznamenáno 12 případů nákazy.

Očkování proti mpox

Pokud se chystáte vyjet do země, kde se mpox šíří, ministerstvo zdravotnictví doporučuje konzultovat vhodnost vakcinace a dalších opatření na některých ze speciálních očkovacích míst. Jejich seznam naleznete zde.

Od ledna 2022 se v Africe objevilo 38 465 případů mpox a 1 456 nakažených zemřelo, a to v 16 zemích. Letos je pacientů ve srovnání s rokem 2023 o 160 procent více. Nejvíce se nemoc šíří v Kongu. Od začátku roku zdravotníci evidují téměř 14 tisíc případů a 450 úmrtí (v celé Africe je evidováno 17 541 nakažených a 517 úmrtí). Počty případů nákazy v zemi od května strmě rostou.

V roce 2022 se se zvýšeným počtem případů nakažených mpox potýkaly také státy Evropské unie. Země v té době hlásily asi 20 tisíc nakažených. „Tyto případy nesouvisely s cestováním do míst, o kterých bylo historicky známo, že se tam virus opičích neštovic vyskytuje,“ upozornil Evropský informační portál o očkování.

Agentura Reuters v listopadu 2022 informovala, že se nemocí celosvětově nakazilo téměř 80 tisíc lidí z 108 zemí světa. Nejvíce případů hlásily Spojené státy, Brazílie a Španělsko. Mpox mělo do té doby podlehnout 49 osob. V roce 2023 se povedlo šíření nemoci ve většině zemí potlačit, v Africe se však nákaza šířila dál.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Rakovina plic bují rychle, počítá se každý týden. Jak zkrátit cestu od diagnózy k léčbě?

Tagy: