Pro generála je mír sprosté slovo. Babiš používá termíny jako já v kampani, hodnotil Bašta

Jak uvedl po prvním kole voleb, tak bude i konat. Bývalý prezidentský kandidát Jaroslav Bašta (SPD) do volební urny v nadcházejícím druhém kole vhodí prázdnou obálku či bílý list. Řekl to v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Zhodnotil také současné protikandidáty, Andreje Babiše (ANO) a Petra Pavla. „Pro generála je mír sprosté slovo. Babiš v debatě používal některé termíny, které jsem v kampani měl i já,“ prohlásil.

„Volit půjdu. Do urny však hodím bílý list nebo prázdnou obálku. Chápu, že mí voliči budou jednoho z kandidátů volit. Já bych však rozhodně nepodpořil Petra Pavla. Mám problém s lidmi, kteří byli zapleteni se Státní bezpečností, a tam byl generál aktivní, na rozdíl od Babiše,“ vysvětloval Bašta své rozhodnutí, které oznámil již po konci prvního kola voleb.

Stejně jako zbylí bývalí prezidentští kandidáti nyní sleduje debaty a kampaně Pavla s Babišem. Promluvil například o tom, jak na něj oba působí v televizních debatách. „Největší otázkou, která mě zajímá, je mírové urovnání konfliktu na Ukrajině. Pro generála je mír sprosté slovo. Babiš zase používal některé termíny, které jsem v kampani používal já,“ uvedl.

Následně svůj výrok na účet Pavla rozvinul. „Dlouhodobě jsem sledoval, co o těchto věcech říká. V debatě hovořil o odstrašení, zdůrazňoval přesně tento moment, který mě vedl k názoru, že nyní je stoupencem míru,“ doplnil.

Podobné teze však sám Pavel dlouhodobě vyvrací. Útočnou rétoriku jeho protikandidáta však doprovází i fake news v podobě SMS zpráv či zinscenovaných videí, v nichž Pavel „připravuje“ občany do války. „Jediná možnost, jak situaci dovést do zdárného konce, je pomoci Ukrajině válku vyhrát. A my to můžeme z naší strany udělat právě tím, že jim dodáme kvalitnější zbraně nebo budeme pokračovat v sankcích proti Rusku. Protože přímo do toho vstoupit opravdu nemůžeme,“ vysvětloval nedávno Pavel.

Babiše se Bašta zastával

Bašta následně okomentoval také nešťastný Babišův výrok o tom, že by v případě hypotetického napadení Polska nevyslal českou armádu na pomoc. „V tomto případě je nutné brát v potaz, že NATO je obranný pakt, který by měl bránit své území. Nejsem si jistý, zda byl výrok úplně přesný. Podle článku 5 existuje několik možností, jak může členská země napadenému státu pomoci. Vyslání sil je jednou z nich,“ vysvětloval.

Dodal, že Babiš posléze svůj výrok na sociálních sítích korigoval. „Dal tak jasně najevo, jak to myslel. Něco jiného je vyřknout něco ve víru debaty a pak politika. Výrok nebyl nejšťastnější, ale vzhledem ke konfrontaci to bylo pochopitelné,“ uzavřel.

Tagy: