Pro neočkované zdravotníky testování 18. února neskončí. Pracovní karanténa bude zrušena

Testování na koronavirus

Vláda jedná o úpravě covidových opatření

Od soboty 19. února zřejmě skončí možnost využívat pracovní karantény pro pracovníky zdravotnických, sociálních a dalších zařízení. Ve většině z nich bude naopak i po 18. únoru pokračovat pravidelné antigenní testování zaměstnanců. Vztahovat se ale bude jen na neočkované či osoby, které nemoc neprodělaly v posledním půl roce. Vyplývá to z návrhu ministerstva zdravotnictví pro jednání vlády.

Pracovní karanténu v současné době mohou čerpat pro své pracovníky zdravotnická zařízení, pobytová zařízení sociálních služeb a školní zařízení ústavní péče, jako jsou například dětské domovy. V současné době ji kvůli vysokému počtu pozitivně testovaných zdravotníků a jejich rizikových kontaktů, které mají nařízenou karanténu, využívá velká část nemocnic. Do práce nechodí pozitivně testovaní, ale lidé po rizikovém kontaktu, kteří nemají žádné příznaky. Navíc se denně testují.

V testování zaměstnanců by měli pokračovat poskytovatelé lůžkové a jednodenní zdravotní péče, domovy pro seniory, zařízení pro osoby se zdravotním postižením nebo domovy se zvláštním režimem určené například pro nemocné s Alzheimerovou chorobou. Testovat se budou také pracovníci pobytových odlehčovacích služeb v týdenních stacionářích nebo v chráněném bydlení. Dosud povinně testují všechna zdravotnická a sociální zařízení.

Podle současných podmínek se musí všichni zaměstnanci testovat jednou týdně antigenním testem. Na rozdíl od testování na ostatních pracovištích nestačí samotest, potřeba je test odebraný zdravotníkem. Po pozitivním výsledku u osoby s příznaky začíná izolace, u bezpříznakových karanténa a je povinný PCR test.

Zaměstnanci těchto zařízení budou mít také podle nového mimořádného opatření povinnost nahlásit svůj pozitivní PCR test zaměstnavateli, aby mohl přijmout příslušné protiepidemické kroky.

Tagy: