Vláda dál rozvolňuje. Od 19. února zvýší počty lidí na hromadných akcích

Vláda

Vláda jedná o úpravě covidových opatření

Po čtvrtečním zrušení covidových certifikátů bude do 18. února stále platit pro účastníky hromadných akcí limit nejvýše tisíc sedících diváků. Ostatních hromadných akcí včetně volnočasových pro děti se může účastnit maximálně 100 účastníků. Pro období od 19. do 28. února bude v případě sedících diváku možné jejich počet nad tisíc zvýšit o 50 procent zbývající kapacity. U ostatních akcí se maximální počet zvýší na 500. Ve středu o tom rozhodla vláda Petra Fialy (ODS).

Vláda ve středu potvrdila rozvolňování protiepidemických opatření ohledně covidu. Od čtvrtka 10. února se lidé bez očkování dostanou všude – do restaurací a hospod, na kulturní akce či do sportovních zařízeních.

Od soboty 19. února kabinet také rozvolnil pravidla pro konání uměleckých představení, sportovních utkání, kongresů a vzdělávacích akcí, na které dosud může přijít tisíc sedících diváků. „Bude se jich moct účastnit i pětkrát více lidí než teď,“ uvedl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). „Pokud má stadion kapacitu devět tisíc lidí, může jich tam 5 500. Tedy tisíc plus padesát procent zbývající kapacity,“ vysvětlil.

Spolkových, kulturních, sportovních, tradičních a dalších podobných akcí nebo slavností soukromých i veřejných se místo 100 osob bude moct účastnit 500 lidí.

Konec covid pasů

Konec kontroly covidových certifikátů vláda oznámila po více než 35 hodinovém jednání Sněmovny o pandemickém zákoně minulou středu večer. Ve stejný den ohlásil své rozhodnutí o zrušení této podmínky Nejvyšší správní soud, podle premiéra Petra Fialy (ODS) ale vláda nerozhodla pod jeho tlakem, jen urychlila už naplánovaná a s odborníky prodiskutovaná opatření.

Například šéf epidemiologické skupiny poradního orgánu ministerstva zdravotnictví Národního institutu pro zvládání pandemie Rastislav Maďar po oznámení změn řekl, že jeho skupiny se na názor vláda před zrušením kontrol certifikátů neptala. Jako předčasné ho kritizují i další odborníci.

Dál bude platit povinnost nosit respirátory ve vnitřních prostorách. V noci z 18. na 19. února skončí plošné testování ve školách a firmách. Nemělo by se to ovšem týkat pracovníků většiny zdravotnických a sociálních zařízení. Od března pak má být podle Fialy povinné prakticky už jen nošení respirátorů. „Ale musíme se chovat tak, abychom byli připraveni i na horší varianty, proto chceme novelizovat pandemický zákon,“ dodal premiér. Válek už dříve avizoval, že „jaro chce přivítat v normálu“.

Tagy: