Psycholog po tragédii v Mostě: Jak řešit no-go zóny? Zločiny se musí důsledně trestat

Forenzní psycholog Karel Netík

Problémem v no-go zónách je především soustřeďování lidí, kteří páchají trestnou činnost, na jednom místě. V Praze takové lokace nejsou, ale zvýšená kriminalita panuje v okolí parku u hlavního nádraží či na Andělu, zaznělo v pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS. Hosty byli forenzní psycholog Karel Netík a reportér Krimi zpráv CNN Prima NEWS Matěj Rychlý.

Oba se shodli na tom, že řešení problému těchto zón není jednoduché. Zvláště předcházení vzniku takových lokací se zdá velmi náročné. „Místa, kde je kriminalita vyšší než jinde, se musí řešit především tím, že trestná činnost musí být důsledněji trestána. Dále musí být zamezeno tomu, aby se lidé, kteří páchají trestnou činnost, v těch místech shromažďovali,“ uvedl Netík v reakci na nárůst kriminality v Mostě, kde o víkendu zemřel teprve čtyřletý chlapec po konfliktu mezi dvěma muži.

ČTĚTE TAKÉ: Plzeňská školka bojuje s feťáky. Učitelky našly další stříkačku, místostarosta je zoufalý

Jednou z variant, jak k problému takových nebezpečných míst přistoupit, může být i zvýšený dohled policistů.

Matěj Rychlý připomněl, že v Praze se sice takto kategorizované lokace nenachází, ale na některých místech je nezbytné být – zvláště ve večerních hodinách a v noci – obezřetný. „Jedná se třeba o tzv. Sherwood, tedy park v okolí hlavního nádraží, kde se shromažďují bezdomovci i narkomani, poté Anděl, kde problémy řeší již radnice, ale neví si s tím rady. Poměrně dost případů se stalo také v Novodvorské ulici,“ doplnil.

V souvislosti se zvyšující se kriminalitou jsou závažným tématem i tzv. dětské gangy. „Nejvíce hrozí šikany spolužáků nebo jiných vrstevníků, kteří se pohybují v jejich okolí, ale nejedná se o klasickou představu gangu, jaké jsou popisovány ve Spojených státech,“ specifikoval Netík.

„Rozhodně bychom si neměli představovat, že po ulici chodí děti s baseballovými pálkami a napadají jiné skupiny. Spíš se jedná o malé skupiny,“ doplnil Rychlý. Připomněl také nedávný případ skupinky mladíků v Modřanech, kteří jinému chlapci vyhrožovali plynovou pistolí a následně do něj kopali.

Více o útoku mladíků v Modřanech zde:

V pořadu také zaznělo, v jaké míře dochází k agresivnímu chování v případě zdrogovaných lidí, jaký druh násilného činu je na vzestupu či které zóny v Mostě jsou očima tamních obyvatel hodnoceny jako nebezpečné. Více se dozvíte ve videu výše.

Tagy: