Problémy na letištích se budou kupit, říká Papež. Kdy vycestujeme bez nekonečných front?

Nápor na letištích nepolevuje.

360° (704)

Evropská letiště včetně toho pražského stále nestíhají nápor turistů. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež v pořadu 360° na CNN Prima NEWS konstatoval, že hlavní sezona momentálně vrcholí a problémy se budou jen kupit. Jedním z důvodů dlouhého čekání na letištích je nedostatek personálu.

S náporem cestujících se na začátku nejžhavější části turistické sezóny potýká hlavně letecká doprava. Letiště Václava Havla vyzývá cestující, aby se dostavili na místo včas, klidně i tři hodiny před odletem.

„Trend se nemění a nepříjemnosti, které byly v minulých týdnech, stále existují. Teď sezona vrcholí a dá se předpokládat, že se problémy budou jen kupit,“ odhadl ve vysílání CNN Prima NEWS Papež. Důvod je jednoduchý. Letiště nestačí odbavovat všechny naplánované lety a společnosti jsou nuceny lety rušit.

Jak nepřijít o peníze?

Aerolinky navíc nemají náhradní řešení a často se stává, že nevrací cestujícím peníze moc rychle. Lidé tak potřebují náhradní úspory, aby si zajistili dovolenou. Do toho jim v původní cílové destinaci propadají zálohy za hotely.

„Společnosti nebyly připraveny, že lidé budou chtít cestovat stejně jako před covidem. A na druhou stranu, když tato situace nastala, udělaly vše, aby cash flow udržely u sebe a nemusely vracet peníze okamžitě,“ nastínil Papež. Některé společnosti totiž místo vrácení peněž přímo turistům nahrávají částku na voucher a finance je možné použít jen na další nákup u dané aerolinky.

Papež by v takovém případě společnost nahlásil na Českou obchodní inspekci a obrátil se na banku. „Pokud člověk zaplatí kartou a peníze nedostane zpět, je to špatně. Máme možnost požádat banku, protože služba nebyla vykonána. Lidé s platbou kartou jsou více chráněni než ti s převodem. Banka musí peníze bez odkladu vrátit,“ poradil Papež.

Situace s dlouhým čekáním se prý zlepší ke konci prázdnin. Letiště stále hledají pracovní síly, protože tím, jak společnosti nemohou přistávat a hradit poplatky, přicházejí o mnoho peněz. Za vším nejspíše stojí pandemie covidu a omezení cestování. „Lidé si po propuštění našli jinou stálou práci a teď zvažují, zda se vrátí. Mohou se obávat opět zhoršení covidové situace. Samozřejmě mohli dostat také lepší podmínky, stát může klidně platit lépe než letiště na některých pozicích,“ zhodnotil Papež.

Tagy: