Problémy v Marseille? Rozdíl mezi jihem Francie a Paříží je obrovský, říká politolog

Policie v Marseille

Kriminalita v Marseille roste

Současný nelichotivý stav v Marseille lze přirovnat k Palermu a Neapoli – italským městům s vysokou mírou kriminality a rozvinutým organizovaným zločinem. „Marseille trpí syndromem druhého největšího města země,“ řekl bývalý velvyslanec ČR ve Francii a politolog Petr Drulák v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Marseille sužují války gangů, drogový byznys a chudoba. Některé čtvrti de facto ovládají zločinecké organizace. Ve druhém největším městě Francie také přibývá pouličních přestřelek, ve kterých umírají i nezletilí členové gangů.

„Situace není jednoduchá. Marseille trpí syndromem druhého největšího města země. Veškerá politická moc je soustředěna na severu v Paříži a Marseille se jako obrovské město na jihu cítí trochu odstrčeno,“ uvedl politolog Petr Drulák, který byl mezi lety 2017 až 2019 českým velvyslancem ve Francii.

„Marseille je taková francouzská Neapol s Palermem dohromady. Rozdíly mezi Marseille a Paříží jsou zkrátka podobně enormní jako mezi Palermem a Milánem,“ dodal.

Francouzský prezident Emmanuel Macron region minulý týden na tři dny navštívil a představil zde rozsáhlý plán obnovy celého města. Chce investovat zejména do vzdělávání, což má zahrnovat i renovaci více než 200 škol. Mezi další ze tří pilířů podpůrného plánu patří veřejná doprava a rehabilitace nevyhovujícího bydlení.

Jde pouze o prezidentskou kampaň?

Marseille s téměř milionem obyvatel má pouze dvě linky metra. Žalostný stav některých staveb dokládá i případ z roku 2018, kdy se v centru zřítily dvě budovy. Neštěstí si vyžádalo několik životů.

Zastupitelé i obyvatelé města na březích Středozemního moře však na prezidentův plán hledí se skepsí. Podle nich jde jen o další z řady slibů, které jsou součástí kampaně před dubnovými volbami hlavy státu.

„Dá se říct, že jde o kampaň. Na druhou stranu to, že se prezident vypravil do Marseille, udělal tam velký projev a slíbil plán obnovy, je v této situaci něco, co se od něj dá očekávat. Macron plní svou prezidentskou funkci a kampaní ukazuje, že není pouze Pařížan a že je připraven pomoci chudším regionům,“ vysvětlil Drulák.

Tagy: