Pomerančový džus závratně zdražil. Může být ještě hůř, varují experti a vysvětlují důvody

Pomerančový džus

Zdražování většiny potravin v Česku je u konce

Cena pomerančového džusu zákazníkům v obchodech bere dech. Litrová krabice je na pultech k dostání za 70 až 100 korun. Dříve přitom vyšla i o polovinu levněji. Důvodem je světový růst ceny pomerančového koncentrátu na burze. Začátkem letošního roku se jeho cena pohybovala nejvýše od roku 1966. Jaké jsou důvody zdražení a kde až se zastaví?

Téměř všechny značky pomerančových džusů v poslední době zdražují. Například cena litrové krabice Happy Day stála loni okolo 53 korun. V akci se dal stejný produkt koupit za částku okolo 40 korun. Dnes je ale na pultech k dostání za 60 až 90 korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pivo za 100 korun? Začíná být achilovkou, tvrdí expert. Popsal proměnu venkovských hospod

Hlavní důvod můžeme hledat u sklizně pomerančů. Ty jsou totiž velmi citlivé na počasí, a v případě sucha roste jejich cena. To je i případ loňského roku, kdy došlo k omezené produkci pomerančů ve Spojených státech, Brazílii, Mexiku nebo Španělsku. Podle CNN je důvodem také agresivní bakterie asijský citrusový psyllid. To vše má za následek, že například na Floridě došlo k nejchudší sklizni pomerančů od 2. světové války.

Agrární analytik Petr Havel potvrzuje, že počasí je u sklizně pomerančů dominantním faktorem. „Počasí to velmi ovlivňuje. Cena se pak určuje přes koncentrát pomerančového džusu. Další příčiny můžeme také hledat v ostatních nákladech – například ceně pracovní síly nebo omezení v podobě environmentálních regulací,“ řekl pro CNN Prima NEWS Havel.

Havel zmínil koncentrát pomerančového džusu, který je obchodovatelnou komoditou na světové burze. Právě ten také může za růst cen. Na začátku roku vyletěly ceny pomerančového džusu na nejvyšší úroveň od roku 1966. Cena se vyšplhala na čtyři dolary za libru pomerančového koncentrátu. Přitom v březnu roku 2021 se libra prodávala za 1,40 dolaru.

V letošním lednu koncentrát zdražil o 94 procent. Analytici evidovali také spekulativní nákupy této komodity, a podle informací CNN nazývali někteří obchodníci koncentrát novými akciemi GameStopu. Akcie firmy raketově vzrostly v roce 2021, přičemž za jejich růst mohla domluva finančních amatérů.

Ceny mohou růst i nadále

Havel upozorňuje, že pomerančový koncentrát je světově obchodovaná ovocnářská komodita. Vliv má proto i na další ceny ovoce. „V okamžiku, kdy roste cena pomerančového koncentrátu, tak je to jeden z faktorů, který může ovlivnit cenu ovoce na celém světě, zejména u citrusů,“ řekl dále agrární analytik. Lidé se tak musí připravit na další případné zdražování.

Optimistický není ani výhled u sklizně pomerančů. Podle ekonoma společnosti Texas A&M AgriLife Extension Service Luise Ribery může trvat obnova produkce i více než rok. „V podstatě čtyři z pěti zkonzumovaných sklenic džusu pocházejí z Brazílie, kde nevěří, že se zotaví dříve než v příštích několika letech. Letošní rok tak bude stále ještě slabý,“ řekl pro Yahoo Finance Ribera.

Problémy budou také u ochrany pomerančů před zmíněnou agresivní bakterií. Dosud totiž neexistuje účinný postřik, který by pomeranče zbavil zelenání. „Zatím neexistuje osvědčené řešení. To nejlepší, co mohou producenti udělat, je pokusit se postarat o své sady větším hnojením a fumigací,“ řekl dále Ribera.

Tagy: