
Německo nás potřebuje k revizi Green Dealu, míní Kubáček. Co přinesou tamní volby Česku?
Máslo od začátku roku mírně zlevňuje. V akci se nyní dá sehnat i za 45 korun. Ještě levněji ho ale koupíte u sousedů v Polsku. Podle prognóz by cena másla u nás měla ještě klesat. O tom však není přesvědčena Potravinářská komora, která tvrdí, že na cenu 30 korun za kostku můžeme už zapomenout. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) se domnívá, že jsou výtky potravinářů nefér.
Měla to být jedna z mnoha vyhlášek, která zpřesňovala názvy vybraných potravin z masa. Nakonec se z toho ale stala bitva aktivistických spolků a lobbistů. Úspěch slaví zejména vegané a vegetariáni, protože ministerstvo zemědělství stáhlo nařízení, které by zakazovalo využívání názvů masných výrobků pro rostlinné alternativy. Potravinářská komora navíc obvinila ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL), že měl podlehnout tlaku aktivistů.
Letošní Vánoce budou oproti loňsku opět dražší, uvedl v pořadu Co na to vaše peněženka agrární analytik Petr Havel. Podle něj za to může především inflace. Viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza míní, že lepším plánováním nákupů by mohli Češi ušetřit. Tímto způsobem lze prý utratit až o 15 procent méně než normálně.
Brambory jsou jednou ze základních potravin, které při vaření často používáme. Jejich cena v posledních letech prudce rostla. V současné době je kilo brambor k mání za necelých 19 korun. Jak ale jejich cena stoupala v minulých letech a kolik jsme podle Českého statistického úřadu zaplatili za brambory v roce 1989?
Obchodní řetězce některé potraviny zdražují. Následně je ve slevách nabízejí za dřívější sníženou cenu. Agrární analytik Petr Havel tvrdí, že slevové akce jsou vždy na dohodě samotného prodejce a výrobce. Neznamená to tedy, že by výrobek byl zdražen uměle. Pro CNN Prima NEWS také uvedl, že spotřebitelé jsou proti slevám lépe chráněni než v minulosti. I z toho důvodu dostávají řetězce mnohatisícové pokuty za slevy, které jsou ale ve skutečnosti zdražením.
Plošné zdražování potravin dávno skončilo, přesto lidé mohou v regálech obchodů narazit na cenové výkyvy. V současné době se to týká zejména másla, které od jara zdražilo i o několik desítek korun. Zatímco v zimě jsme mohli vidět čtvrtkilogramovou kostku okolo 50 korun, nyní dosahuje cena až k 70 korunám. Máme se obávat dalšího zvyšování?
Horké dny v posledních týdnech dělají špatně také bramborám. Ty potřebují v letních měsících dostatek vláhy, které je ale málo. V Polabí a na Vysočině proto pěstitelé čekají průměrné výnosy, na jihu a západě Čech ovšem vyhlížejí propad. Někteří experti proto po sklizni opět očekávají zvýšení cen.
Vejce v supermarketech v příštím roce výrazně zdraží – tedy v případě, že obchody dodrží svůj slib a přestanou prodávat vejce z klecových chovů. Místo nich mají nabízet ta z podestýlek. Takových chovů je ale v Česku stále nedostatek. Situaci zřejmě nezlepší ani dovoz z ciziny. Přestože změnu chovu podporuje i ministerstvo zemědělství, podle šéfa resortu Marka Výborného (KDU-ČSL) se řetězce tak trochu chytily do vlastní pasti.
Ceny ovoce a zeleniny jsou většinou v letních měsících nízké a pro zákazníky snadno dostupné. Letos ale cenovky v regálech ukazují pravý opak. Dokládají to čísla Českého statistického úřadu, podle nichž došlo meziročně ke skokovému zdražení salátových okurek, brambor nebo květáku. Další druhy zeleniny zdražily v porovnání s cenami ze začátku roku.
Čeští farmáři by podle expertů skončili bez dotací ve ztrátě. Jejich zahraniční kolegové napříč Evropskou unií by přitom ve stejném případě dál zůstávali v zisku. S tímto nepříznivým hodnocením přišel Zemědělský svaz. Odborníci jsou však nekompromisní – jedná se prý o závislost. Je prý také nezbytné dotace škrtat, a to jak na národní, tak i na evropské úrovni. Zemědělské suroviny by se také podle nich měly více zpracovávat přímo u nás.
Jarní mrazy se tvrdě podepisují na letošní úrodě. Už nyní je jasné, že produkce ovoce bude téměř o 80 procent nižší oproti pětiletému průměru – a očekává se citelné zdražení, a to zejména u jablek. Agrární analytik Petr Havel pro CNN Prima NEWS u nich odhaduje prolomení hranice 40 korun za kilo. Dramatickému zdražení nad 50 korun však nevěří.
Výrobci potravin v poslední době hojně využívají legální trik, kdy produkt sice přímo nezdraží, ale sníží jeho hmotnost, aniž by si toho zákazníci všimli. Nejvíce se smršťují sladkosti. Podle výrobců je takový trik lepší než zdražovat.