Amatéři převezli experty z Wall Street. Na akciích odepsané firmy vydělali miliony

Kalná rána prožívají investorští matadoři z Wall Street. Skupina finančních amatérů, kteří se spřáhli na sociální síti Reddit, totiž vyhnala k oblakům akcie firmy GameStop, u které odborníci sázeli na pokles. Příběh o obrovské blamáži plní stránky novin po celém světě.

Takhle to být nemělo. GameStop byla podle analytiků na Wall Street firma na odpis. Americká společnost, která vlastní prodejny s elektronikou a videohrami, se i kvůli digitalizaci herního prostoru potácela na hraně krachu. Její akcie se ještě před dvěma týdny prodávaly za 20 dolarů (430 korun).

A experti předpovídali, že půjdou ještě níž. Sázeli proto na takzvané shortování akcií. To je obchodní úkon, při kterém si investor půjčí cizí akcie a okamžitě je prodá za vysokou cenu. Následně vyčká, až cena aktiva klesne a posléze znovu akcie nakoupí (za výrazně levnější cenu, než za jakou prodával). Tyto „nové“ akcie pak vrátí zapůjčiteli a z celého obchodu profituje.

Jenže pokles se nekonal a akcie GameStopu nečekaně vzrostly o tisíce procent. Ve čtvrtek už se jedna akcie firmy obchodovala za téměř 500 dolarů (10 700 korun). A analytikům z Wall Street, kteří spravují investiční portfolia řadě vlivných lidí, se pořádně zamotala hlava, když museli kvapně kupovat akcie také, aby alespoň snížili ztrátu. Posléze se rozhodli najít viníka.

Nadšenci z Redditu

Subjekt, který onu blamáž způsobil, se brzy našel. Ukázalo se, že na sociální síti Reddit, kde lidé v uzavřených diskuzních vláknech probírají pestrou škálu témat, existoval i početný klub investičních nadšenců s názvem WallStreetBets. Šlo převážně o mladé lidí, kteří se teprve orientovali v rozbouřeném moři financí, přesto se rozhodli, že se postaví trendu a pokusí se pomocí davového efektu uměle přefouknout akcie některé firmy. Mezi jinými společnostmi si vybrali právě skomírající GameStop, napsala CNN.

Těžko přesně odhadnout, kolik lidí do ní investovalo, skupinu WallStreetBets ale na Redditu sledují dva miliony lidí. K mimořádnému růstu ceny akcií pomohl i fakt, že o diskuzní skupině v týdnu tweetoval i miliardář Elon Musk. Investoři kupovali akcie GameStopu převážně přes americkou aplikaci Robin Hood, kterou si mladí lidé oblíbili během pandemie díky nulovým poplatkům a uživatelské jednoduchosti.

Analytici ve Wall Street tak dostali na frak od retailových (běžných) investorů, které se naopak většinou snaží nachytat. A taková medicína se velrybám na Manhattanu špatně tráví. Na debakl už reagují byznysové i politické špičky v Kongresu i Bílém domě. Dokonce zaklekli správce Robin Hoodu, který musel uživatelům zakázat nebo minimálně výrazně ztížit další obchodování s akciemi GameStopu. Což jen ilustruje paniku a bezmoc na Wall Street.

Tagy: