Proč Starostové zahájili kampaň v čistírně odpadů? Brabec se pohádal s Urbanovou

Vít Rakušan a Jozef Síkela

Rozhovor se starostou Ondřejem Lochmanem

Starostové zahájili horkou fázi kampaně před komunálními a senátními volbami ve Staré čistírně odpadních vod ve čtvrti Bubeneč na Praze 6. Podle 1. náměstka pražského primátora a také lídra hnutí v Praze Petra Hlaváčka (za STAN) šlo o záměr. Na místě by prý v budoucnu mohl vzniknout projekt, který by zajistil energii pro jednu třetinu Prahy. Exministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) si na sociálních sítích neodpustil ironickou poznámku.

„Hnutí STAN zahájilo svou předvolební kampaň v budově, do které vedly kanály se splašky z celé Prahy. Symbolické,“ glosoval Richard Brabec na Twitteru. Členové hnutí ANO v posledních měsících často připomínají kauzy spojené se Starosty. Expremiér Andrej Babiš (ANO) STAN opakovaně označil za „organizovaný zločin“ či „mafii“.

Netrvalo dlouho a na Brabcovo rýpnutí reagovala poslankyně Barbora Urbanová (STAN): „Říká se tomu čistička, někdo po vás ten bordel musí uklidit. Kdyby si někdo poslechl naši tiskovku, věděl by, že na tom místě byla proto, že by zde mohl vyrůst projekt, který by zajistil energii pro jednu třetinu Prahy.“

Pravdou je, že tento záměr během brífinku v bývalé čistírně, v níž skončil provoz už v roce 1967 a která se v roce 2010 stala národní kulturní památkou, Hlaváček podrobně popisoval.

„Potřebujeme řešit energetickou situaci a mít dostatek energií. Chceme kombinovat potenciál splaškových vod, Vltavy a do budoucna vylepšit spalovny odpadu. Energocentrum u čistírny odpadních vod by mohlo za pomoci výkonných čerpadel vytápět až třetinu Prahy,“ prohlásil pražský náměstek pro územní rozvoj.

Hlaváček dokonce v srpnu navštívil Kodaň, která je v současnosti považovaná za symbol moderního energeticky soběstačného města a často se dává za příklad.

„Kodaň je významnou měrou nezávislá na plynu, má totiž energetická centra v rámci čističek odpadních vod a spaloven. Využívají odpad jako zdroj energie. Spalovna je na dohled od královského paláce. Je to přitom krásný barák, kam lidi chodí na vycházky. Vše je propojené a z hnusu je možné udělat radost ze života,“ vysvětloval pražský lídr hnutí STAN v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Právě energetická soběstačnost a komunitní energetika má být hlavní prioritou, se kterou jdou Starostové do komunálních voleb.

Tagy:
odpad energie kampaň politika STAN Richard Brabec energetika ANO 2011 Petr Hlaváček Praha komunální volby Barbora Urbanová komunální volby 2022 čistírna odpadních vod čistírna