Řítíme se do katastrofy, je to kolumbijská telenovela. ANO chce vyslovit nedůvěru vládě

Ano chce vyslovit nedůvěru Fialově vládě

Hnutí ANO shání podpisy pro mimořádnou schůzi Sněmovny, na které navrhne vyslovení nedůvěry vládě premiéra Petra Fialy (ODS). Předsedkyně poslaneckého klubu hnutí Alena Schillerová a bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) na čtvrtečním brífinku dále uvedli, že důvodem je kauza Dozimetr, situace kolem ředitele rozvědky Petra Mlejnka a také složitá ekonomická situace v Česku. Vzhledem ke sněmovní koaliční většině je pravděpodobné, že pokus o vyslovení nedůvěry kabinetu nebude úspěšný.

Alena Schillerová konstatovala, že není možné zavírat oči před tím, že v čele jedné z nejdůležitějších zpravodajských jednotek stojí nedůvěrný člověk a že ho tam „protlačil“ ministr vnitra, který je současně šéfem hnutí STAN zmítaného jednou kauzou za druhou. Ministerský předseda podle ní „strká hlavu do písku a snaží se celou kauzou promlčet“.

Nespokojená je rovněž s hospodářskou situací, ve které se Česko nachází. „Lidi už ví, že se na ně vláda vykašlala. Proto už pět měsíců v řadě klesá důvěra v ekonomiku. Pomoc zůstává pouze u slov. Firmám se nepomáhá vůbec a lidem minimálně. Včera představený úsporný tarif je toho důkazem. V tuto chvíli už je naprosto nedostatečný,“ komentovala současnou situaci již dříve během dne Schillerová.

Vedle toho místopředseda Sněmovny za ANO Karel Havlíček poukázal na strmý růst cen plynu a elektřiny, přičemž vládní opatření podle něho budou mít jen minimální dopad na domácnosti a prakticky žádný dopad na živnosti a firmy. „My jsme skutečně dnes nejhorší v celé Evropské unii ve smyslu podpory,“ uvedl. „Nejdříve se nám vysmějí, pak připraví vlastní řešení a nakonec to udělají podobně, jak jsme navrhovali,“ konstatoval rovněž bývalý ministr s tím, že příkladem je odpuštění plateb za obnovitelné zdroje energie. „Bohužel je vše pozdě. Se zastropováním cen energií to bude stejný scénář,“ dodal.

Pro nedůvěru se vysloví i druhé opoziční hnutí SPD. „Hlasovali jsme proti důvěře vládě, když o ni žádala. Na našem stanovisku se nic nezměnilo. Budeme hlasovat pro vyslovení nedůvěry,“ potvrdil poslanec Jiří Kobza (SPD).

Chtějí udělat ostudu Česku, reagoval Bartošek

A jak na jednání opozice reagovala pětikoalice?. „Hnutí ANO se rozhodlo udělat ostudu České republice. Rozhodlo se pro nejtěžší kalibr,“ reagoval v pořadu 360° první místopředseda lidovců Jan Bartošek. „Kdo chce psa bíti, hůl si najde. ANO hledá další zasycení mediálního prostoru z důvodů problémů jeho předsedy,“ přidal se poslanec Jan Kuchař (STAN).

Ostře reagoval i šéf Pirátů Ivan Bartoš. „ANO se snaží překrýt soud svého šéfa kvůli podvodu s dotacemi ‚nedůvěrou vládě‘. Slibovali, že během předsednictví neudělají ostudu, ale realita je opět jiná,“ napsal na Twitteru.

Podnět k vyslovení nedůvěry vládě musí podepsat nejméně 50 poslanců. Klub ANO čítá 72 členů. Aby kabinet padl, musí se pro nedůvěru vyslovit nadpoloviční většina všech poslanců, tedy nejméně 101. Opoziční ANO a SPD mají v plné sestavě 92 hlasů. Koaliční tábor ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů čítá 108 hlasů.

Je proto zřejmé, že hnutí ANO s nejvyšší pravděpodobností nebude mít se sehnáním dostatečného počtu podpisů pro zahájení mimořádné schůze problém. Jeho šance na vyslovení nedůvěry kabinetu premiéra Petra Fialy jsou však spíše mizivé. Česká republika se proto dle politologů zatím nemusí obávat situace, že by vláda padla během předsednictví ČR v Radě EU, stejně jako tomu bylo v roce 2009 za vlády Mirka Topolánka (ODS).

Představitelé hnutí ANO dříve slibovali, že v době českého předsednictví v Radě Evropské unie se vládě vyslovit důvěru nepokusí. Předseda hnutí Andrej Babiš k tomu ale již dříve řekl, že skandál kolem ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace Mlejnka nemá obdoby. Podle Havlíčka se od té doby změnila řada věcí i vzhledem k energetické krizi a podle něho nedostatečným vládním opatřením.

Z dosavadních 16 pokusů o vyslovení nedůvěry vládě uspěl zatím pouze jeden, a to v již zmíněném roce 2009. K opozici se při hlasování o vládě Mirka Topolánka v době českého předsednictví EU připojili čtyři koaliční poslanci, takže získala potřebných 101 hlasů. V minulém volebním období odolal Babišův menšinový kabinet třem hlasováním o vyslovení nedůvěry.

Tagy: