Projde Koudelka u Zemana? Změnil postoj k Rusku, může otočit i teď, myslí si Bartoš

Ivan Bartoš

360° (420)

Projde u prezidenta Miloše Zemana sedmý pokus na jmenování ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky generálem? Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS nastínil, že když Zeman změnil po invazi na Ukrajinu postoj k Rusku, může otočit i teď. Jiní politici ale odhadují, že verdikt vynese až další prezident.

Prezident Miloš Zeman nevyhověl předchozím šesti vládním návrhům, mimo jiné i ze strany kabinetu Andreje Babiše (ANO). Proti kontrarozvědce a Koudelkovi má dlouhodobě výhrady.

Současná vláda pod vedením Petra Fialy (ODS) ve středu na výjezdním zasedání na zámku Štiřín odsouhlasila návrhy na povýšení několika lidí do generálské hodnosti. „Koudelka je mezi nimi,“ potvrdil Fiala.

Podle Bartoše byla nominace logická, v současnosti ale záleží i na debatě premiéra s hlavou státu. „Viděl jsem některá vyjádření pana prezidenta k ruské agresi na Ukrajině. Člověk může v danou chvíli těžko odhadnout pozici Hradu, ale časy se mění, takže třeba bude situace výrazně jiná,“ narážel Bartoš na Zemanova slova, kterými odsoudil agresi na Ukrajině.

Ne všichni ale s případným jmenováním Koudelky souhlasí. Poslanec SPD Jaroslav Bašta uvedl, že jelikož Zeman šéfa BIS šestkrát nejmenoval, tak to neudělá ani posedmé. „Za rok budeme mít jiného prezidenta, takže jmenování zřejmě zůstane na něm,“ dodal.

Podle poslance ODS Marka Bendy jde ze strany vlády hlavně o gesto, s Baštou souhlasil, že rozhodnutí zřejmě udělá budoucí hlava státu. „Vsázet se na cokoliv, co udělá Miloš Zeman, se neodvažuji. Myslím si ale, že jmenování proběhne za rok. Vláda cítí, že Koudelka před rokem vykonal významné věci v zemi,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Koudelku jmenoval Sobotka v roce 2016

Minulý kabinet Andreje Babiše (ANO) zdůvodňoval návrh jmenovat Koudelku generálem vysokými profesními a osobními kvalitami, ale také velmi dobrými výsledky samotné kontrarozvědky. Prezident loni už předem avizoval, že návrhu znovu nevyhoví. Neviděl prý k tomu důvod. Údajně čekal, jak skončí vyšetřování výbuchů muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014.

Koudelka se narodil v roce 1965, vystudoval ČVUT. Je dlouholetým pracovníkem kontrarozvědky, v tajných službách je od roku 1992. Deset let vedl odbor kontrašpionáže. Ředitelem BIS ho v roce 2016 poprvé jmenovala vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD). V polovině srpna 2016 vystřídal dlouholetého šéfa BIS Jiřího Langa, který požádal o odvolání a nyní je ředitelem Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Řízení BIS se opětovně plnohodnotně ujal 15. února.

Tagy: