Šlo to podle plánu, říká po explozi Muskovy rakety Yemi. Popsal výcvik před letem k Měsíci

Český choreograf a tanečník Yemi A. D. byl u sobotního startu kosmické lodi Elona Muska

Český choreograf a tanečník Yemi A. D. byl u sobotního startu kosmické lodi Elona Muska. Ačkoliv by měl ve stroji společnosti SpaceX sám jednou letět na Měsíc, exploze rakety Super Heavy ani následná sebedestrukce lodi Starship ho nevyděsily. Yemi v rozhovoru pro CNN Prima NEWS tvrdil, že se samotným startem je spokojený, všechno prý šlo podle plánu. Současně popsal, co ho ještě čeká během kosmonautského výcviku.

Liberecký rodák Yemi A. D. by měl být v následujících letech členem posádky historicky prvního civilního letu k Měsíci. Na vesmírnou misi se vydá spolu s dalšími sedmi vybranými civilisty na palubě rakety Starship, vyvíjené Muskovou společností Space X.

Sobotní testovací let byl důležitým krokem k Yemiho budoucímu vesmírnému dobrodružství, proto český choreograf a tanečník víkendový start rakety pozorně a také zblízka, na dohled od texaské startovací rampy, sledoval.

„Bylo vidět, že atmosféra je vynikající,“ popisoval naladění diváků pro CNN Prima NEWS. „Tentokrát tu bylo možná dvakrát, třikrát tolik lidí než při prvním testovacím startu Starship. Možná proto, že se to tolik neodkládalo. A částečně i proto, že jsme věděli, že došlo k opravdu velkým zlepšením na technologiích, hlavně na navigačním systému lodi.“

Experti označují sobotní let za neúspěch. Jak to probíhalo? Raketa Super Heavy se odpojila od lodi Starship, a přestože samotná neplánovaně explodovala, mise neskončila. Jejím hlavním cílem bylo obkroužení Země lodí Starship, která nadále pokračovala ve svém kurzu. Pozemní tým s ní však po několika minutách ztratil kontakt, a proto došlo i k její sebedestrukci.

Yemi přesto v bezprostřední reakci pro CNN Prima NEWS nebyl zklamaný.

„Samotný start mě hodně potěšil. Všechno šlo podle plánu,“ tvrdil s tím, že na podrobnosti druhé fáze letu se bude ještě odborníků vyptávat. „Při prvním testu se zkoušela odpalovací rampa, která se na váhu a velikost dané lodi používala úplně poprvé. Dnešek byl zásadní pro kalkulaci časové osy. Až z dnešního druhého testu půjde vypočítat, jaké další milníky ještě jsou před námi. Funguje to tak, že dokud nedojdeme k jednomu milníku, nemáme dostatek dat pro to, abychom mohli spočítat, jak dlouho nám budou trvat další úpravy. Jisté je, že už teď jsou v docích další lodi Starship. Záleží tedy na tom, jak rychle schválí úřad FAA další odpaly. SpaceX je připravena.“

V jedné z Muskových lodí by se podle všeho měl do vesmíru podívat i on sám. Před Yemim se tam z Čechů dostal pouze Vladimír Remek v roce 1978. Než se to ale povede, musí si druhý český kosmonaut projít náročným výcvikem.

„Má několik fází,“ popisoval Yemi pro CNN Prima NEWS. „Jednak je to část fyzická. Člověk musí být připraven na diskomfort, na závrať. Každý stát, který dělá vesmírný průzkum, na tohle astronauty připravuje jinak. Třeba Rusové mají točící židli, na které většinou sedíte tak dlouho, dokud se nepozvracíte. Američani preferují jiný přístup, používají centrifugy. Jsou navíc i další části výcviku. Učíte se, jak fungovat se skafandrem. Jaké to ve vesmíru bude s toaletou, s přijímáním potravy.“

Takový výcvik zabere zhruba rok. Yemi musí počítat i s několikaměsíční karanténou.

„Do té doby se budu snažit o sebe starat tak, abych zůstal zdravý. Abych prošel dalšími zdravotními testy, na které dojde v průběhu dalších měsíců,“ vysvětloval.

Tagy: