Babiš je jako děcko, kterému rozkopali hračky. Zcela mimo mísu, hodnotí projev poslanci

Andrej Babiš

Projev Andreje Babiše ve Sněmovně

Středeční žádost vlády Petra Fialy o důvěru ve Sněmovně předem slibovala velkou show. Přestože Andrej Babiš (ANO) dolní komoru pravidelně označuje za „žvanírnu“, neváhal se do debaty zapojit a přednesl téměř dvouhodinový projev. Během něj lamentoval nad novou vládou a chválil bývalý kabinet, který sám vedl. Při svém projevu také zmateně přeskakoval z jednoho tématu na druhé a šermoval papíry, které držel v ruce. Kritika jeho projevu na sebe nenechala dlouho čekat.

„Lidé čekají, že konečně začnete makat, zatím slyšíme jen floskule a vykrucování,“ pustil se Babiš zhurta do nové vlády s tím, že hnutí ANO jí důvěru nevysloví.

Následně vychvaloval svůj kabinet, snažil se ospravedlnit obrovský dluh, který za sebou zanechal, a vysvětloval, co je inflace, což se mu podle některých poslanců vůbec nepodařilo. Na závěr se pustil do ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) kvůli tomu, že neumí pořádně česky. Sám Babiš přitom často česká slova komolí se svou rodnou slovenštinou.

Koaliční poslanci se proto do expremiéra posléze pustili pěkně zostra. „Babiš se chová jako malé děcko, kterému rozkopali hračky,“ píše například místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS).

Místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN) ho kritizovala za jeho ekonomické teorie, kterým podle ní absolutně nerozumí.

Nad tím, jak málo Babiš ekonomice rozumí, se pozastavil i nový lidovecký poslanec Michal Kohajda.

„Komentáře Andreje Babiše k aktuálním měnově politickým krokům České národní banky jsou zcela mimo mísu. U bývalého ministra financí překvapuje tak nízká míra odbornosti u otázek měnové politiky,“ uvedl lidovecký poslanec ze Šumperka.

Ministr dopravy Martin Kupka zase nechápe, že Babiš novou vládu kritizuje za chyby svého vlastního kabinetu.

„Tak nám Andrej Babiš ve Sněmovně nakládá: ‚Za všechno můžete, za brambory, za řepku, za ČEZ, za ČNB. Lidi si rádi koupí státní dluh, který jsme nadělali. Tohle a další perly dělají z vystoupení pana expremiéra čisté umění dada,“ ulevil si na Twitteru Kupka.

Babiš je sedmilhář a chvástal

Nad vychvalováním Babiše se pozastavuje i lidovecký poslanec Tom Philipp. „Sedmilhář a chvástal bývalý premiér Babiš vychvaluje sebe a svou vládu. Je pozoruhodné, jak drze tvrdí, že vedl zemi dobře,“ píše Philipp.

Zlobí se i Piráti. Babiš na plénu totiž řekl, že je jejich klub čtyř poslanců v rozporu se zákonem, což není pravda.

„Jednou se v těch lžích utopíte. Buďte demokrat, přijměte výsledek voleb, předejte pokojně vládu a přestaňte zhrzeně kopat,“ vzkázal mu šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Tagy: