Propastný rozdíl mezi Pavlem a Babišem. Vítězství generála je podle sázkovek jasně dané

Bývalý vysoký představitel armády Petr Pavel posiluje roli favorita sázkařů v prezidentské volbě. Kurzy na jeho vítězství ve druhém kole, které se uskuteční 27. a 28. ledna, jsou nyní kolem 1,10:1, zatímco ještě ve čtvrtek činily průměrně 1,18:1. Naopak šance vyjádřené kurzy na výhru Pavlova protikandidáta, předsedy hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše, se výrazně snížily. Nyní jsou 7,20:1, ve čtvrtek se pohybovaly kolem 4,5:1. Vyplývá to z údajů na webech sázkových kanceláří.

Pavel byl favoritem sázkových kanceláří už před prvním kolem prezidentské volby s kurzy 1,4 až 1,45 ku jedné. Krátce po konci hlasování v prvním kole, v neděli 15. ledna, kurzy na Pavla klesly na 1,1 až 1,12 a kurzy na vítězství Babiše činily 6 až 6,5 ku jedné.

Sázkové kurzy ukazují, jakou šanci bookmakeři přikládají určité události. Větší pravděpodobnost výhry kandidáta znamená nižší kurz, a tedy i možnou nižší výši výhry, a naopak.

Po začátku kampaně pro druhé kolo volby si podle údajů ze čtvrtka Pavel mírně pohoršil na kurzy mezi 1,16 a 1,20 ku jedné. Pravděpodobnost Babišova vítězství naopak podle bookmakerů vzrostla, když sázkové kanceláře kurzy na šéfa ANO snížily ve čtvrtek na 4 až 4,8 ku jedné.

Mluvčí Fortuny Petr Šrain tehdy uváděl, že kurz na Babiše by mohl ještě mírně posilovat v důsledku náběrů ze strany sázkařů. „Část z nich může, s ohledem na možný turbulentní a agresivní průběh kampaně, vnímat zhodnocení vkladu při takovém poměru jako zajímavou investiční příležitost,“ řekl ve čtvrtek. Podle kanceláří Tipsport a Betano byl ve čtvrtek větší podíl sázek na Babiše. „Lidé to zkouší a věří, že realita bude mnohem vyrovnanější, než jsou momentální prognózy,“ uvedl tehdy hlavní bookmaker Betana Jakub Vilikus.

Jen o tři dny později se ale odstup mezi oběma kandidáty na prezidenta opět zvětšil. Před nedělní 14:00 nabízely sázkové kanceláře na Pavlovo vítězství kurzy od 1,08 po 1,10 ku jedné, zatímco na Babišovu výhru 6,60 až 7,25 ku jedné. Sázkové kanceláře nabízejí také třeba sázky na podíl hlasů pro jednotlivé kandidáty nebo sázky na volební účast v prezidentských volbách.

Podle exkluzivního průzkumu agentury STEM pro CNN Prima NEWS by ve druhém kole zvítězil Pavel se ziskem 57,6 procenta.

Průzkum předpokládá vysokou volební účast – 68 procent. Tedy podobnou, jaká byla v prvním kole. „Většina voličů svoji volbu zopakuje, jen malá část přejde k protikandidátovi. Někteří zůstanou doma, jiní naopak k druhému kolu přijdou, i když u prvního kola nebyli,“ uvádí průzkum společnosti STEM.

Druhé kolo prezidentské volby se uskuteční 27. a 28. ledna. Petr Pavel i Andrej Babiš přijali pozvání do prezidentského superduelu na CNN Prima NEWS, který se uskuteční 25. ledna ve 20:15. Televize Prima a CNN Prima NEWS tak nabídnou exkluzivní názorový střet ve studiu s diváky.

Tagy: