„Prorocké obce“ se osvědčily. Jak voliči z Jihlavy či Příbrami hodnotí první kolo voleb?

Jak volí Jihlava a další vybrané obce, tak volí i zbytek republiky. Tuto spojitost ukázala CNN Prima NEWS již před prvním kolem prezidentské volby – a potvrdila se. Z toho důvodu i ve druhém kole sleduje redakce klíčové obce, které kopírují celorepublikové výsledky.

Věšteckou kouli nemá nikdo, ale podle dat z minulosti existují v Česku obce, v nichž lidé historicky volí stejně jako zbytek republiky. „Dosud odrážely, jaká je voličská nálada v celé republice,“ podotkl analytik agentury STEM Martin Kratochvíl.

Pomyslným lakmusovým papírkem je mimo jiné Jihlava. Pořadí postupujících kandidátů trefila i v letošním prvním kole. Místní více favorizovali Petra Pavla, získal 37,6 procenta hlasů, celorepublikově pak 35,4. Naopak Babiše podpořilo v Jihlavě 32,7 procenta voličů, celorepublikově získal 35 procent.

„Jsem spokojená, ještě aby to tak dopadlo i ve druhém kole,“ uvedla místní žena oslovená štábem CNN Prima NEWS. „Nevím, proč kritizují Babiše, který pro lidi udělal víc než nějaký tenhle člověk,“ prohlásil kolemjdoucí senior.

V prvním kole se trefila i Příbram. Petr Pavel získal lehce přes 38 procent, tedy o necelá tři procenta více než v celém Česku. U Andreje Babiše se výsledek oproti celostátnímu rozhodnutí lišil dokonce o pouhou desetinu procenta. „Jsou tady kvůli tomu konflikty,“ řekla jedna z místních.

Takzvaných věšteckých obcí je více. Ty nejzajímavější redakce CNN Prima NEWS podrobněji ukazuje ve Zprávách z regionů, věnovat se jim budou reportéři také v pátek a v sobotu – tedy v době hlasování ve druhém kole voleb.

Tagy: