Protestující chtěli z muzea strhnout vlajku Ukrajiny: 18 zadržených a dva zranění policisté

Skupina demonstrantů se po skončení protivládního protestu na Václavském náměstí vydala přes silnici k Národnímu muzeu, kde požadovala stržení ukrajinské vlajky. Ve vniku do budovy jim zabránili těžkooděnci. Protestující se s nimi následně začali přetlačovat. Policie 18 demonstrantů zadržela. Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) označil závěr akce za nepřípustný.

Divokou koncovku měla demonstrace na Václavském náměstí, kterou svolala strana Právo Respekt Odbornost (PRO) právníka Jindřicha Rajchla. Po skončení oficiální části akce se skupina demonstrantů vydala k Národnímu muzeu, kde předtím protestoval hlouček zastánců Ukrajiny a Evropské unie.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na Václaváku protestovaly tisíce lidí. Odborář Dufek hrozil blokováním supermarketů

Protivládní demonstranti na místě požadovali stržení ukrajinské vlajky z budovy muzea. Do objektu chtěli následně vniknout. V tom jim zabránili těžkooděnci, kteří před muzeem vytvořili zeď.

Do muzea se podle policejní mluvčí Violety Siřišťové pokusilo dostat několik desítek lidí. Po opakovaných výzvách, aby zanechali protiprávního jednání, policie 18 z nich zajistila pro neuposlechnutí výzvy.

Protestující se následně s policisty začali přetlačovat, někteří je mlátili českými vlajkami po hlavách. Nechyběla ani sprška nadávek, kterým se nevyhnuli ani těžkooděnci, ani novináři. Ještě v půl sedmé večer byla situace vyhrocená.

„Budeme tu, dokud je to neunudí. Je zima,“ řekl reportérovi CNN Prima NEWS jeden z těžkooděnců. Tato taktika rychle zabrala. „Stačilo deset minut a dav se rozešel, u muzea zůstala jen malá skupinka lidí,“ popsal z místa reportér CNN Prima NEWS Viet Tran.

Podle informací ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) byl jeden policista po roztržce zraněn. Policie pak informovala o dvou zraněných.

Ani předchozí demonstrace na Václavském náměstí se neobešla bez komplikací. Protivládní demonstranti se dali do křížku s protestujícími, kteří podporovali Ukrajinu. Policie ale skupiny včas rozehnala.

Tagy: