Prouza: Firmy by při lockdownu musely zavřít. Vláda na jejich podporu nemá peníze

Tomáš Prouza

Česku hrozí kvůli horšící se epidemické situaci lockdown. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy by další zavření znamenalo masivní propad české ekonomiky. „Musíme prosit obyvatelstvo, aby se očkovalo a chovalo rozumně. Nemůžeme být obětí deseti procent lidí, kteří ignorují všechna pravidla,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Lockdown by znamenal masivní propad české ekonomiky. Ta je pomalejší než jinde v Evropě. Firmy nemají rezervy a při lockdownu by musely zavřít. Vláda nemá peníze, aby přišla s podpůrným programem,“ upřesnil Prouza ohledně případných ekonomických dopadů uzávěry.

Je ale možné, že dosluhující či budoucí vláda nebude mít na výběr. Počet aktivních případů koronaviru přesáhl 130 tisíc. Díky zhruba 60procentní proočkovanosti české populace zatím stěžejní počty hospitalizovaných pacientů včetně těch s vážným průběhem nejsou tak vysoké jako v předchozích vlnách. To se ale podle některých expertů může již brzo změnit.

„Musíme prosit obyvatelstvo, aby se očkovalo a chovalo rozumně. Nemůžeme být obětí deseti procent lidí, kteří ignorují všechna pravidla,“ zmínil Prouza. Podle něj je důležité, aby se vláda soustředila na rychlou aplikaci třetí dávky u rizikových skupin.

„Povinně bych testoval nejen ve zdravotnictví, ale také v domovech pro seniory a podobných zařízeních. Klíčové je také rozšířit počet mobilních týmů. Třetí věc je zřízení dalších očkovacích míst v nákupních centrech, kam jedou lidé třeba na vánoční nákupy,“ dodal.

Že vláda chystá další zásadní epidemická zpřísnění opatření, oznámil už ve čtvrtek premiér Andrej Babiš (ANO). V pátek se kvůli tomu sešel kabinet, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ale na následné tiskové konferenci neprozradil, jaké kroky chystá. Čeká prý na vyjádření AntiCovid týmu budoucí vlády, které by měl dostat do soboty. Návrhy by pak vláda v demisi mohla schválit v úterý.

Tagy: