Boj o Senát v Benešově. Co nabízí Hraba, Hašek či Válková a jak vnímají podporu Ukrajiny?

Zdeněk Hraba, Dominik Hašek a Helena Válková

Krajské speciály na CNN Prima NEWS

Jako každý sudý rok – i letos si Češi zvolí novou třetinu Senátu. Šestiletý mandát končí například senátorovi za Benešov Zdeňku Hrabovi. Ten bude mít v letošních volbách hned několik zajímavých vyzyvatelů, mimo jiné bývalého hokejového brankáře Dominika Haška či poslankyni za ANO Helenu Válkovou. Redakce CNN Prima NEWS položila zmíněné trojici šest různých otázek. Měl by se podle benešovských kandidátů zrušit Senát? Či přímá volba prezidenta? A jak nahlížejí na vojenskou podporu Ukrajiny?

Měla by se zrušit přímá volba prezidenta?

Zdeněk Hraba: Pokud byla přímá volba prezidenta jednou zavedena, rušit by se neměla. Je to vrchol demokracie. Pravdou ale je, že přímá volba hloubí další a další příkopy mezi lidmi.

Dominik Hašek: V žádném případě. O nejdůležitějším představiteli našeho státu by měli všichni naši občané rozhodnout v přímém hlasování.

Helena Válková: Ne, podle mě neměla. Je to projev přímé demokracie. V Ústavě je mimo jiné uvedeno, že za určitých podmínek může státní moc vykonávat přímo lid. Jsem velká zastánkyně zákona o celostátním referendu, aby se lidé mohli vyjádřit k podstatným otázkám veřejného života. Součástí toho je zcela jistě přímá volba prezidenta.

Souhlasíte se zvyšováním věku odchodu do důchodu?

Zdeněk Hraba: Je to jedna z možností, jak řešit problémy v systému důchodového pojištění a jak zajistit, aby bylo na důchody i pro budoucí penzisty. Nemyslím si ale, že je nutné jít zrovna touto cestou. Možností, jak financovat penzijní systém, je podstatně více. Nemyslím, že by zvyšování věku odchodu do důchodu mělo být prioritou.

Dominik Hašek: Ano. Ale pouze v případě, bude-li se prodlužovat i doba dožití.

Helena Válková: Nesouhlasím. Myslím, že je to špatně. Mám sice spoustu známých, kteří již mohli odejít do důchodu a z různých důvodů tak ještě neučinili. Mělo by to být ale na bázi dobrovolnosti. Nemůžeme všechny případy házet do jednoho pytle. Jsou také lidé, kteří se živí těžkou manuální prací, přičemž v pokročilejším věku počítají každý rok, kdy budou moci konečně do důchodu. Určitá hranice by tady být měla a neměla by se zvyšovat. Dobrovolně může pracovat každý, když chce.

Měla by se schválit Istanbulská úmluva?

Zdeněk Hraba: Rozhodně ne. Články 30 a 60 hovoří jasně v neprospěch České republiky. Jde o rozvolnění azylového práva a o povinnost České republiky platit náhradu škody například i azylantům.

Dominik Hašek: Spíše ano. Tedy pokud není v rozporu s našimi zákony. Většina expertů, které jsem slyšel, říká, že z právního hlediska jejímu schválení nic nebrání.

Helena Válková: Jsem pro obsah Istanbulské úmluvy, i když ji z formální roviny nepotřebujeme. Je mi vlastně úplně jedno, jestli ji budeme ratifikovat, pokud budeme plnit všechny závazky. Z většiny už máme splněno. Stále jsou ale v Istanbulské úmluvě věci, které se nám zatím nepodařilo prosadit. Pokud se nám to povede, nemusíme ji ani schvalovat. Co mi na Istanbulské úmluvě vadí, je určité rozvolnění některých jasných pravidel – jsem muž, nebo žena? Nicméně poté, co jsem ten text podrobně studovala, mi přijde, že se tyto sporné věci nechávají na vůli národních států.

Měla by Česká republika pokračovat ve vojenské podpoře Ukrajiny?

Zdeněk Hraba: Česká republika by měla plnit své spojenecké závazky, o tom není pochyb. Je otázkou, jakým způsobem se nyní můžeme účastnit v plnění závazků vůči NATO – zda spíše logisticky, nebo dodávkami zbraní. Myslím si, že co Česko mohlo Ukrajině dodat, to už poskytlo. Řekl bych, že nyní by mělo jít hlavně o poskytnutí logistické podpory.

Dominik Hašek: Stoprocentně. Ukrajina bojuje a její lidé umírají i za nás a naši budoucnost. Je naší povinností Ukrajině maximálně pomáhat. Nesmíme dopustit, aby se podobné hromadné hroby – jako například v Buči – a statisíce zabitých a zmrzačených lidí nacházely i na našem území.

Helena Válková: Samozřejmě. Tohle bych v životě nezpochybňovala. Na druhou stranu nejsem vojenský odborník. Občas mám pocit, že tam posíláme miliardy, přičemž nevíme, co se s nimi stane. Ten chvályhodný cíl, tedy pomoc Ukrajině, bude hnutí ANO určitě vždycky podporovat. Jen nevím, kolik těch peněz se „ztratí“ během cesty. Zatím mi nikdo nevysvětlil, jaká kontrola v tomto případě probíhá. Chci věřit tomu, že je poctivá. Přesto jsem z toho trošku nervózní.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rusko ztratilo již 100 elitních tanků T-90M. Podívejte se na sestřih ukrajinské demolice

Jste pro zrušení Senátu?

Zdeněk Hraba: Rozhodně ne. Senát se v mnoha ohledech osvědčuje jako pojistka, a to i díky skutečnosti, že se každé dva roky volí třetina nových senátorů. Horní komora může brzdit unáhlené změny Ústavy. V případě jednokomorového systému může kterákoliv náhlá většina změnit Ústavu i drasticky upravit směřování České republiky.

Dominik Hašek: Ne. Senát je důležitým pilířem demokracie. Stačí se podívat na Slovensko, co se tam teď překotně děje.

Helena Válková: Senát potřebujeme. Vím a přiznávám, že někteří další členové a členky hnutí ANO si to na rozdíl ode mě nemyslí. Horní komora Parlamentu má plnit funkci pojistky, a to obzvlášť v této bouřlivé době. Současný Senát bohužel svou funkci dobře neplní, často jen otrocky schvaluje to, co projde Poslaneckou sněmovnou. To je špatně. Řada zákonů by měla být opravena. Za hnutí ANO nemáme v Senátu jediného právníka, potřebovali bychom alespoň jednoho. Ať už bych to nově měla být já nebo někdo jiný, v tomto vidím bílé místo.

V čem jste lepší než ostatní kandidáti v Benešově?

Zdeněk Hraba: Z těch kandidátů jsem jedinou osobou, která v našem regionu žije. Jsem 20 let advokátem, tudíž se vyznám v tom, jak se právo aplikuje. Šest let jsem právo tvořil, takže vím, jak se píše. Čtrnáct let jsem přednášel národní hospodářství na Právnické fakultě. Proto si troufám říct, že také vím, jak funguje ekonomika a jak se dá ovlivnit hospodářský růst. Zároveň zastávám konzervativní názory, které podle mě souzní s většinovým názorem české společnosti.

Senátní a krajské volby na CNN Prima NEWS

Speciální vysílání k volbám už od začátku září, debaty kandidátů na hejtmany, superdebaty s šéfy politických stran a hnutí i finální výsledky voleb dříve než jinde. Více informací najdete zde:

Dominik Hašek: Každý z kandidátů má různé přednosti. Já jsem v první řadě týmovým hráčem. Můj tým vždy byl, je a bude na prvním místě. Jako jsem na ledě v brance bránil svůj tým, stejně budu nyní reprezentovat svůj obvod a Českou republiku v Senátu. Nejsem zatížen jakoukoliv lokální či jinou politikou a nemám k nikomu žádné politické závazky. Na funkci senátora jsem se připravoval. Pokud se jím stanu, bude to moje jediná politická aktivita, vše ostatní půjde stranou. To mohu slíbit. Moje dlouholeté zkušenosti včetně těch mezinárodních ze světa sportu a médií také nejsou zanedbatelné, stejně tak moje vysokoškolské vzdělání zaměřené na dějepis a pedagogiku.

Helena Válková: Nevím, v čem jsem lepší, to musí posoudit voliči. Vždy místo planých slibů pomáhám a pracuji. Jsem právnička a myslím, že bych ty zákony pohlídala. I když jsem členkou hnutí ANO, dovedu být velmi nestranná. Zákony budu vždy posuzovat podle toho, zda jsou ústavně konformní. Z této práce mám bohaté dovednosti a zkušenosti. Moje maminka se navíc narodila v Benešově, jezdila jsem tam za babičkou a dědečkem. Ten region dobře znám, a to včetně tamních problémů. Pokud ve volbách uspěji, v Senátu bych rozhodně nezahálela.

První kolo senátních voleb proběhne 20. a 21. září, ve stejném termínu se uskuteční také volby krajské. Druhé kolo senátních voleb bude následovat o týden později, tedy 27. a 28. září.

Tagy: