EXKLUZIVNÍ průzkum: Konec dominance Pirátů u mladých. ANO táhne seniory, STAN vzdělané lidi

Vedení Pirátů po krajských volbách

Průzkum STEM pro CNN Prima NEWS

Volby do Poslanecké sněmovny by vyhrálo ANO s více než 32 procenty hlasů. Vyplývá to z říjnového průzkumu, který vypracovala agentura STEM pro CNN Prima NEWS. Nejsilnější opoziční hnutí má významnou podporu u lidí bez maturity a seniorů. Rovněž ale posiluje u vysokoškoláků a mladých. Dominantní postavení u této skupiny ztrácejí Piráti, které postupně nahrazuje hnutí STAN.

Agentura STEM prováděla šetření od 2. do 11. října. Průzkumu se zúčastnilo 1 093 respondentů z celé České republiky. Podrobnosti o obecných preferencích stran naleznete pod tímto odkazem.

  1. ANO 32,1 %
  2. ODS 14,2 %
  3. STAN 10,6 %
  4. SPD 9,4 %
  5. Piráti 5,9 %
  6. KSČM 5,3 %
  7. Přísaha 4,6 %
  8. TOP 09 3,7 %
  9. Motoristé sobě 3,2 %
  10. KDU-ČSL 2,7 %
  11. SOCDEM 2,6 %
  12. Svobodní 1,6 %
  13. Zelení 1,1 %
  14. Trikolora 1,1 %

Nejpevnější odhodlání jít volit „svou“ stranu panuje u voličů ODS a hnutí ANO. Zatímco ANO nachází významnou oporu u občanů bez maturity a u lidí starších 60 let, vládní strany si stojí dobře u lidí s vysokoškolským vzděláním.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Piráti jsou chytří jako rádia, ale výsledky nikde. Hřibovy výmluvy už nikoho nebaví, říká Udženija

Krizové období zažívají Piráti, kteří trpí značným poklesem preferencí. Agentura STEM zmíněný trend popisuje následovně: „V případě vládní krize lze za poraženého jednoznačně označit Pirátskou stranu. Piráti nejvíce oslabili, přičemž znatelně oslabilo jádro jejich podpory i voličský potenciál. Hnutí STAN pravděpodobně oslovilo nejvíce voličů, kteří dosud podporovali právě Piráty.“

Dnes již opoziční strana navíc ztrácí výsadní postavení u nejmladší věkové skupiny. Místo Pirátů u mladých nyní lépe bodují Starostové a ODS. U této věkové skupiny navíc čím dál více stoupá popularita ANO.

Stejný trend lze sledovat také u vysokoškoláků. Nejsilnější opoziční hnutí má u této skupiny podle agentury STEM podporu 14 procent. Lepší už jsou pouze Starostové (21 procent) a ODS (17 procent).

ČTĚTE TAKÉ: Piráti zpět ve vládě? Ano, když tím zastavíme extremisty. Lipavský byl víc TOPák, říká Pekarová

Tagy: