Průzkumy se fatálně mýlily. Favorizovaly Nerudovou a poškodily Fischera, kritizuje Benda

Podle šéfa poslanců ODS Marka Bendy se po výsledku prvního kola prezidentských voleb nabízí otázka, zda by se lidé měli řídit volebními průzkumy. Podporovatel senátora Pavla Fischera je totiž přesvědčen, že se predikce agentur v případě politiky tradičně míjí s realitou. V prvním kole prezidentské volby uspěli generál Petr Pavel a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, kteří oba obdrželi kolem 35 procent hlasů. Třetí byla ekonomka Danuše Nerudové, ta získala necelých 14 procent.

„Je zcela zjevné, že dramaticky zafungovaly předvolební průzkumy, které se opět fatálně mýlily. Když si vzpomeneme na ta čísla z podzimu, tak to byla naprostá hausnumera. Ta tvrzení, že by mohl Andrej Babiš nepostoupit do druhého kola na úkor Petra Pavla a Danuše Nerudové, byla prostě nesmyslná. To jsem věděl od začátku. Pavla Fischera to do jisté míry poškodilo. Průzkumy favorizovaly profesorku Nerudovou, čímž ty volby trochu zkreslily,“ řekl Benda v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Společně s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) či poslancem Hayatem Okamurou (KDU-ČSL) dorazil do Fischerova volebního štábu na pražské Malé Straně, aby prezidentskému kandidátovi vyslovil podporu osobně.

Fischer nakonec skončil s necelými sedmi procenty na čtvrtém místě. První tři příčky obsadili favorité volby v pořadí, jak předpověděly sázkové kanceláře. Na prvním místě skončil armádní generál ve výslužbě Petr Pavel, který překonal hranici 35 procent, o necelé půlprocento za ním zaostal šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Třetí místo si ohlídala ekonomka Danuše Nerudová. Ta od voličů obdržela zhruba 14 procent.

Některá média teď čelí kritice, že si do předvolebních debat zvala zvlášť Pavla, Babiše a Nerudovou a odděleně od nich pak zbylé kandidáty. Ve veřejném prostoru rovněž zaznívalo doporučení, aby Fischer či jeho kolega ze Senátu Marek Hilšer z prezidentské kandidatury odstoupili a vyslovili podporu Pavlovi či Nerudové.

Fischer k tomu během svého brífinku řekl: „Přišlo mi to, jako kdybych přišel do restaurace a kuchař mi nařídil, že si mohu dát z jídelního lístku jen tři jídla. Jako klient v té restauraci bych si připadal zkrácen na svých právech. Jedno jídlo z těch tří pokrmů mi třeba nemusí chutnat, na druhé bych byl alergický a třetí jsem teoreticky měl už včera.“

Vondra, Němcová i Vystrčil nabídku odmítli

Že upřednostňování prvních tří kandidátů částečně ovlivnilo volby, si myslí i Benda. „Na druhou stranu v politické soutěži musíte pracovat s tím, co je vám dáno, a to bez ohledu na předvolební průzkumy či chování médií. Ukazuje se ale, že se předvolební průzkumy nikdy netrefují vůbec do ničeho. Nabízí se otázka, jestli bychom se jimi v budoucnu měli řídit,“ dodal šéf poslaneckého klubu ODS.

Benda v minulosti výrazně usiloval o to, aby jeho strana do prezidentské volby vyslala vlastního kandidáta. Koalice Spolu nakonec pouze vyjádřila podporu Petru Pavlovi, Danuši Nerudové a Pavlu Fischerovi.

„Svého kandidáta jsme nepostavili, protože jsme žádného nenašli. Strávil jsem nad tím spoustu času. Lidé, u kterých si myslím, že by se na to hodili, z různých důvodů řekli, že se jim do toho nechce,“ zmínil Benda. Na dotaz CNN Prima NEWS pak potvrdil, že šlo konkrétně například o senátorku Miroslavu Němcovou, europoslance Alexandra Vondru či předsedu Senátu Miloše Vystrčila (všichni ODS).

Tagy: