První případ varianty omikron v Česku: Jde o ženu, která letěla z Namibie přes JAR

Ilustrační foto

Nová varianta v Česku

V České republice se potvrdila první nákaza variantou koronaviru omikron. Ta je podle expertů nejen nebezpečnější, ale také se rychleji šíří a umí obejít očkování. Sekvenační analýza v liberecké nemocnici v sobotu večer ukázala, že s 90% pravděpodobností skutečně jde o tuto variantu. Jedná se o Češku, která se vrátila z Namibie a letěla přes Jihoafrickou republiku (JAR) a Dubaj.

„Mohu potvrdit, že máme podezření na variantu omikron, a to na základě prvního PCR testu. Nyní vzorek sekvenujeme,“ řekl CNN Prima NEWS v sobotu dopoledne mluvčí resortu zdravotnictví Daniel Köppl. Mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář pak večer uvedl, že sekvenační analýza v nemocnici na 90 procent potvrdila koronavirovou variantu omikron. „Předpokládám, že další zpřesnění bude v dalších desítkách hodin, pravděpodobně na začátku příštího týdne,“ dodal.

„Paní nebyla v Egyptě, ale na pobytu v Namibii. Letěla zpět do Česka přes JAR a Dubaj. Výsledek jejího testu očekáváme, teď je v izolaci a trasují se všechny kontakty,“ uvedl premiér na Twitteru a vyvrátil předchozí informaci, že se jedná o ženu, která se vrátila z Egypta. S tou přišel jako první web tn.cz.  Babiš poté doplnil, že šlo o očkovanou ženu, která je nyní v izolaci.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová v České televizi (ČT) večer řekla, že stejným způsobem se ženou do Česka cestovalo dalších osm lidí ze Středočeského a Olomouckého kraje nebo z Prahy. U nich i rodinných příslušníků ženy hygienici ověřují, zda jsou nakažení koronavirem.

Světová zdravotnická organizace (WHO) v pátek zařadila novou variantu koronaviru B.1.1.529 mezi znepokojivé. Organizace to oznámila po konzultacích s experty. Znepokojivé varianty jsou prokazatelně vysoce nakažlivé, hůře se s nimi bojuje nebo mají za následek těžký průběh nemoci. Patří mezi ně i nyní převládající varianta delta.

Podle imunologa Zdeňka Hela však nezáleží na tom, zda infekčnější varianta doputuje až do Česka, nejhorší scénář nás čeká tak či tak. „Dá se očekávat, že nás na začátku prosince čeká humanitární krize, humanitární katastrofa. Nemocnice nebudou stíhat, lidem se nedostane péče. Musíme dělat vše, abychom to co nejvíce omezili,“ uvedl v pořadu 360°.

Nejnovější variantě přiřadila WHO řecké písmeno omikron, v médiích se dříve objevovalo označení písmenem ný. Společnost Moderna oznámila, že kvůli nové variantě vyrobí speciální posilovací dávku své covidové vakcíny.

Tagy: