Imunolog: Opatření vlnu nezastaví. Začátkem prosince nás čeká humanitární katastrofa

360° 26.11.2021

Nová varianta covidu – omikron – dělá vrásky vládám po celém světě. Podle imunologa Zdeňka Hela však nezáleží na tom, zda infekčnější varianta doputuje až do Česka, nejhorší scénář nás čeká tak či tak. „Dá se očekávat, že nás na začátku prosince čeká humanitární krize, humanitární katastrofa. Nemocnice nebudou stíhat, lidem se nedostane péče. Musíme dělat vše, abychom to co nejvíce omezili,“ uvedl v pořadu 360°.

Česká republika se každé ráno budí do nového rekordu. Čísla nakažených rapidně rostou, v nemocnicích je nyní více než šest tisíc pacientů. Vláda přijala tvrdší restrikce, podle Hela však nejsou dostatečné. „Obávám se, že nebudou stačit, ať už omikron přijde, nebo ne. Nebudou stačit na šíření varianty delta,“ podotkl.

Hel se podle svých slov snažil skupinou MeSES prosazovat levná preventivní opatření. „Plošné testování, očkování, zkracování časové lhůty mezi druhou a třetí dávkou. Jsme ale v situaci, kdy ani nová opatření vlády nebudou schopna zastavit vlnu epidemie. Její vrchol se objeví v příštích deseti až čtrnácti dnech,“ předpověděl.

„Dá se čekat, že nás na začátku prosince čeká humanitární krize, humanitární katastrofa. Nemocnice nebudou stíhat, lidem se nedostane péče. Musíme dělat vše, abychom to co nejvíce omezili,“ vybídl.

Máme měsíc skluz

Roman Neruda z Centra pro modelování biologických a společenských procesů ve vysílání CNN Prima NEWS dodal, že modely predikcí jsou stavěny na konkrétní průběh situace v zemi. „Ti, kteří je modelují, se obávali další vlny. Jak vysoká však bude, se dá těžko dohlédnout. Už z nízkého počtu naočkovaných lidí bylo ale jasné, že směřujeme ke špatnému konci,“ podotkl.

Podle Nerudy vláda reagovala pozdě. „Opatření reagují na obsazenost nemocnic. Nastupující vláda právě hospitalizace deklarovala jako jedno z kritérií, což je špatně. Se zaváděním opatření máme minimálně měsíc skluz. Politici by se měli řídit podle prediktivních modelů. Například ÚZIS publikuje modely, které počítají s různými scénáři,“ zdůraznil.

Hel nicméně dodal, že pomoci by mohly léky proti covidu. „Tyto léky by navíc mohly chránit lidi i před dalšími variantami, například omikronem,“ podotkl. V USA mají být dostupné již na přelomu roku.

Tagy: