Zeman opustil JIP, návštěvy za ním ale dál nesmí. S Babišem se spojí telefonicky

Prezidenta Zemana přesunuli na standardní pokoj

Lékaři Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) přesunuli prezidenta Miloše Zemana z jednotky intenzivní péče na standardní pokoj. Nemocnice to potvrdila v krátkém prohlášení. Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) je teď třeba vyčkat, zda bude Zeman schopen přijmout demisi vlády. Podle toho bude Parlament dále postupovat. Hlava státu ale stále nemůže přijímat návštěvy. Končícímu premiérovi Andreji Babišovi nabídla prezidentská kancelář spojení skrze videokonferenci, ten to ale už před tím odmítl a spojí se s ním telefonicky. Stejnou nabídku dostal od Hradu i šéf ODS Petr Fiala.

„Zdravotní stav při příjmu do nemocnice nepochybně vyžadoval intenzivní péči. Léčba, a to zejména komplexní nutriční podpora, poskytnutá na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. LF UK a ÚVN, vedla ke zlepšení prezidentova klinického stavu. Ve čtvrtek 4. listopadu 2021 byl prezident republiky přeložen na standardní lůžko Rehabilitačního oddělení ÚVN,“ sdělila nemocnice.

Nemocnice v krátkém prohlášení uvedla, že zprávu zveřejnila se souhlasem prezidenta. Důvodem hospitalizace byly komplikace provázející Zemanovo chronické onemocnění, k nimž vedl zhoršený příjem potravy a tekutin.

Lékaři Ústřední vojenské nemocnice ale zakázali návštěvy i na standardním pokoji. Vyplývá to z informací Frekvence 1, které stanici potvrdil hradní kancléř Vratislav Mynář. Ten jako jediný dostal svolení lékařů a s hlavou státu se po jejím přemístění setkal.

Prezidentská kancelář ve čtvrtek večer oznámila, že se Zeman v pátek spojí s premiérem Babišem a v sobotu prostřednictvím videokonference s předsedou ODS Fialou. Babiš ovšem ještě před tím, uvedl, že mu sice šéf ÚVN Zavoral možnost mluvit se Zemanem on-line nabídl, nepovažuje to ale za vhodné. S hlavou státu se spojí telefonicky. „Nechápu, když jsem třikrát očkovaný a šel bych tam s respirátorem, proč bych ho nemohl navštívit,“ zlobil se Babiš.

Fiala potvrdil, že se v sobotu s prezidentem spojí. Předpokládá, že ho seznámí s povolebním vyjednáváním a dohodou pěti stran o sestavení budoucí vlády. Očekává, že mu Zeman k tomu sdělí svůj názor.

Zeman také podle Hradu uložil své kanceláři připravit návrhy rozhodnutí o přijetí demise vlády a o pověření kabinetu výkonem funkce do ustanovení nového. Sestavují jej koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN.

Co bude s aktivací článku 66?

Podle dřívějšího vyjádření prezidentova ošetřujícího lékaře a ředitele nemocnice Miroslava Zavorala jsou důvodem Zemanovy hospitalizace komplikace provázející jeho chronické onemocnění. Kancelář prezidenta republiky ani ÚVN žádné bližší informace k Zemanovu onemocnění neuvedly. Nemocnice se Zemanovým souhlasem 22. října oznámila, že jeho zdravotní stav se díky léčbě v posledních dvou dnech mírně zlepšil.

Kvůli prezidentovu vážnému zdravotnímu stavu začali zákonodárci uvažovat o dočasném převodu pravomocí hlavy státu na předsedu Sněmovny a premiéra. Předtím si chtějí vyžádat aktuální zprávu lékařů o Zemanově schopnosti vykonávat úřad.

Možnou aktivaci článku č. 66 Ústavy řešily zatím neformálně na popud Senátu obě parlamentní komory. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) po přesunu Zemana na standardní pokoj řekl, že nyní považuje za logické počkat, zda Zeman bude schopen převzít demisi vlády. Pokud ne, bylo by podle něj nutné se opět zeptat lékařů na zdravotní stav.

ÚVN v minulých dnech oznámila vznik multioborového konzilia, jehož přesné složení zveřejnit nechce. Členství potvrdil končící rektor Univerzity Karlovy a lékař Tomáš Zima. Členem lékařského konzilia, které posoudí zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana, bude také chirurg Pavel Pafko a fyzioterapeut Pavel Kolář. Konzilium se poprvé sejde v pátek.

Tagy: