První ruské přiznání komplikací. Na Ukrajině nepostupujeme podle plánu, řekl Putinův člověk

Zničený ruský tank ve městě Volnovacha (12. března)

Vývoj bojů na Ukrajině (14.3.2022)

Ruská vojenská operace na Ukrajině nepostupuje tak rychle, jak si Kreml představoval, řekl šéf ruské Národní gardy Viktor Zolotov. Takové výroky z úst jednoho z nejbližších spojenců ruského prezidenta Vladimira Putina představují dosud nejsilnější veřejné přiznání, že akce Moskvy v sousední zemi nepostupují dle plánu, napsala agentura Reuters.

Zolotov, bývalý šéf Putinovy ochranky, v neděli vystoupil na bohoslužbě vedené moskevským patriarchou Kirillem. Při projevu z pomalejšího postupu ruských vojsk obvinil ukrajinské „nacionalisty“, kteří se podle něj ukrývají v bojích mezi civilním obyvatelstvem. Podobná obvinění ruští představitelé vznášejí opakovaně.

„Chtěl bych říct, že ano, nepostupujeme tak rychle, jak bychom si přáli,“ řekl Zolotov. „Ale k cíli směřujeme krok za krokem a vítězství bude naše,“ dodal šéf gardistů, který odpovídá přímo Putinovi a jehož jednotky jsou nasazeny i na Ukrajině.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v pátek na zasedání bezpečnostní rady státu Putinovi řekl, že ohledně ruské ofenzivy „jde vše podle plánu“, připomíná Reuters. Západní země dlouhodobě uvádí, že ruská invaze na Ukrajinu nepostupuje podle představ Kremlu, který podcenil sílu ukrajinského odporu a odhodlanost západních spojenců zavést vůči Rusku přísné sankce.

Tagy: