Přepočítal se hned v několika bodech. Putin žil v zajetí představ, říká generál Pavel

Rozhovor s generálem Petrem Pavlem o válce na Ukrajině (14.3.2022)

Země Severoatlantické aliance (NATO) neudělaly dost pro zastavení konfliktu, reagoval na ruskou invazi na Ukrajině generál Petr Pavel. Přesto ruského prezidenta Vladimira Putina překvapilo hned několik věcí. Přepočítal se v přístupu Západu i ve své armádě, dodal armádní generál ve výslužbě.

„Prezident Putin žil v zajetí představ. Myslel si, že se Ukrajina nebude schopna bránit a že ruská armáda to zvládne triumfálně. Věřil také, že Západ se nebude schopen sjednotit a umožní mu tak pohodlně vyhrát. V tom všem se přepočítal,“ uvedl v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS Pavel.

Ukrajina je tak pro ruskou armádu nakonec mnohem silnějším soupeřem, což se podle Pavla odráží celý vývoji invaze. Ruská armáda například nepostupuje tak, jak očekávala, počítá ztráty a cíl číslo jedna – ukrajinského prezidenta, se jí stále nepodařilo zničit.

Velmi podobně o Putinovi mluvil i šéf CIA. Podle Williama Burnse ruský prezident při invazi na Ukrajinu udělal chybný úsudek také v několika bodech. „Putin v průběhu let soukromě i veřejně komentoval, že nevěří, že Ukrajina je skutečnou zemí. V tom se hluboce mýlí – země se brání,“ podotkl šéf amerických zpravodajců.

Myslí si také, že prezidenta zneklidnila reakce Západu a odhodlání spojenců. „Za třetí, věřil, že jeho ekonomika bude odolná vůči sankcím,“ podotkl dále ředitel CIA.

Rusům se nedá věřit

Přestože se Západ snaží na kroky Ruska na Ukrajině reagovat, podle generála Pavla nejsou sankce dostatečné. „Země NATO udělaly sice hodně, ale není to dost pro zastavení konfliktu a ochranu obyvatelstva,“ zkritizoval.

Rusko ale dál než na Ukrajině podle něj útočit nebude. „Myslím, že ruským představitelům se nedá věřit téměř nic. Naopak, když něco popírali, tak se to stalo. Rusko vede válku, která stojí množství obětí a prostředků,“ poznamenal v narážce na proklamace Ruska, že žádné další státy v ohrožení nejsou. Členství České republiky v NATO je dostatečnou zárukou před bezprostředním konfliktem s Ruskem, míní Pavel.

Ruská invaze na Ukrajinu pokračuje už třetí týden. Rusové v noci raketami ostřelovali Žitomirskou oblast, zničeno bylo několik domů a čtyři lidé jsou zraněni. Dělostřelecký granát poničil obytnou budovu v kyjevské čtvrti, zemřít měli dva lidé. Během neděle ostřelovalo Rusko také město Jovoriv asi 20 kilometrů od polských hranic, zemřít měly desítky zahraničních žoldnéřů. Veškeré aktuální dění sledujte on-line.

Tagy:
Vladimir Putin invaze NATO Ukrajina CNN Prima NEWS Petr Pavel Rusko Ozbrojené síly Ruské federace Central Intelligence Agency západní svět