První vlna teprve přichází a my se všechno učíme od začátku, říká lékař z přední linie

Aleš Chrdle

Lékaři z první linie promluvili. Kolegy, kteří koronavirus zlehčují, vyzvali, aby jim místo mediálních výstupů raději přišli pomoci bojovat o životy lidí. Ve výzvě, pod kterou se podepsali lékaři Hynek Bartoš, Jiří Sagan a Aleš Chrdle z infekčních klinik nemocnic v Ústí nad Labem, Ostravě a Českých Budějovicích, píší, že bojují o životy padesátníků, kteří by bez koronaviru mohli žít o 20 let déle. Zároveň vyzývají vládu, aby nařízení neměnila obden a začala konečně srozumitelně komunikovat. Mluvil o tom i sám Chrdle v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

„Doposud jsme byli příliš zaměstnáni péčí o pacienty a organizací péče v našich nemocnicích a nebylo nás příliš slyšet. Máme však silný pocit, že nazrál čas, abychom jasně a nahlas promluvili,“ píší lékaři v úvodu svého prohlášení.

„Nechceme vyvolávat paniku a zděšení, ale asi to musíte slyšet. Na našich odděleních bojujeme o životy lidí, kteří by, nebýt koronavirové infekce, měli před sebou dalších 10–⁠20 let kvalitního života. Jsou to padesátníci, šedesátníci, aktivní sedmdesátnici, kteří mají pouze nadváhu nebo vysoký tlak či lehkou cukrovku. Snažíme se všemi prostředky zabránit tomu, aby skončili na ventilátoru, protože pokud se na něj dostanou, přežije jich sotva polovina,“ vzkazují lékaři, kteří se denně o pacienty na infekčních odděleních starají.

Výzva z první linie dne 5. října 2020 My, lékaři a zdravotní sestry z covidových oddělení a jednotek intenzivní péče,...

Posted by Nemocnice České Budějovice, a.s. - oficiální on Tuesday, October 6, 2020

Zároveň žádají své kolegy, kteří se pravidelně vyjadřují na sociálních sítích nebo v médiích, aby mlčeli a nákazu COVID-19 nezlehčovali a raději jim přišli pomoci.

Přijďte k nám na směnu, vyzývají kolegy

„Odborníky z různých oblastí medicíny, kteří se rádi vyjadřují v médiích, ale v oblasti infekčních nemocí jsou pouze poučenými laiky s vyhraněným názorem: Prosíme, raději MLČTE! Pokud mlčet nedokážete, přijďte před svým mediálním výstupem na jednu pracovní směnu na covidovou jednotku, uvítáme vaši pomoc,“ pokračují lékaři z první linie.

Reagují tak především na petici, pod kterou jsou podepsáni například prezident České stomatologické komory Roman Šmucler nebo kardiochirurg Jan Pirk. Ti žádají, aby vláda zrušila restriktivní opatření.

K mlčení tyto své kolegy vyzval i prezident České lékařské komory Milan Kubek. „Ti lidé se pletou do něčeho, čemu vůbec nerozumí. Zubař Roman Šmucler by se měl starat o zuby a neměl by se plést do hygieny a do infekce,“ řekl Kubek CNN Prima NEWS.

Lékaři z první linie dále vyzývají vládu především k tomu, aby začala srozumitelně komunikovat.

Vládo, neměňte opatření obden

„Vysvětlujte veřejnosti konzistentním a srozumitelným způsobem, proč a která opatření zavádíte a neměňte je obden. Konejte a mluvte tak, aby vám veřejnost mohla důvěřovat,“ píší lékaři.

Právě otázka komu důvěřovat se zdá být v posledních dnech nejzásadnější. Pokud si občané porovnají vyjádření na jedné straně ministra zdravotnictví a na straně druhé lékařů, jako jsou Roman Šmucler nebo Jan Pirk, jsou zcela zmatení.

Stanovisko infektologů a lékařů na JIP nyní v podstatě podporují postoje ministra. Lékaři z první linie totiž vzkazují lidem, ať přemýšlí nad svým konáním a nesnaží se obcházet vládní nařízení.

„Nebojte se! Respektujte ale, že COVID-19 je zákeřný protivník. Projevujte úctu k životu a zdraví lidí kolem sebe. Časté mytí rukou, roušky a rozestupy jsou minimum, co můžete bez větších obětí udělat pro sebe i druhé. Dodržujte vládní nařízení a doporučení odborníků. Nesnažte se vymýšlet, co se dá obejít,“ uzavírají výzvu lékaři z praxe.

Chrdle: Koronavirus je fascinující

Primář infekčního oddělení Nemocnice České Budějovice Aleš Chrdle, který výzvu také podepsal, takový ohlas podle svých slov nečekal. „My jsme to psali v podstatě jenom pro sebe. A čekali jsme, že za týden, za dva, když si to budeme přeposílat (lékaři z infekčních oddělení), tak se 20, 30 lidí možná přidá. Nás šokovalo, že pár hodin po zveřejnění této výzvy jsme v televizi a médiích,“ sdělil v pořadu 360° s Terezií Tománkovou.

Z hlediska lékařství a vědy je podle něj koronavirus fascinující nemoc. „My se opravdu učíme všechno úplně od začátku, i to, jak probíhá zápal plic, jak se to chová,“ svěřil se primář.

„Já si myslím, že ta první vlna (koronaviru) teprve přichází. To první byla taková vlnečka, vyzkoušeli jsme si to nanečisto. Vyzkoušeli jsme si, jak mobilizovat zdravotníky, jak mobilizovat veřejnost,“ dodal Chrdle s tím, že to nejhorší nás teprve čeká.

Tagy: