První záběry z ÚVN po požáru: Zbyly jen ohořelé trámy. Vyšetřování převzala armáda

V pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), kde v sobotu rozsáhlý požár zachvátil střechu jednoho z pavilonů, zůstává jedna jednotka hasičů jako asistence vyšetřovatelům. Hasiči místo předali Armádě České republiky, které nemocnice patří. Na Twitteru o tom informoval mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Požár zničil střechu a podkroví levého křídla pavilonu A, nikdo z pacientů ani personálu se nezranil, lehčí zranění utrpěli při zásahu tři hasiči. Příčiny a okolnosti požáru nyní zjišťují vyšetřovatelé.

„Na místě zůstala jedna jednotka jako asistence vyšetřovatelům. Místo bylo předáno Armádě ČR. Probíhá šetření,“ uvedli hasiči. Nemocnice patří armádě, vyšetřování si proto převzala vojenská policie a vojenský požární dozor.

Hasiči měli požár hlášený v sobotu kolem 9:30, hořelo na ploše 15 × 30 metrů. Zhruba za hodinu se podařilo zastavit plamenné hoření. Kolem 12:45 na Twitteru oznámili, že požár je „prakticky uhašen“, prostor střechy kontrolovali termokamerami. Před 17:00 zůstávali na místě hasiči z pěti stanic a tři dobrovolné jednotky. Večer byly průzkumy termokamerami negativní, podle mluvčího v ÚVN zůstalo do rána jedno družstvo hasičů s výškovou technikou.

Na místě požáru se ještě v sobotu byla podívat ministryně obrany Jana Černochová (ODS). „Doufám, že brzy budeme znát příčinu této nešťastné události,“ napsala na Twitteru. Zároveň poděkovala všem, kteří na místě zasahovali a postarali se o bezpečí pacientů i personálu.

Podle informací mluvčího hasičů bylo evakuovaných 40 až 50 lidí, a to včetně lékařů a ambulantních pacientů, kteří budovu opustili sami.

V době zásahu byl v nemocnici přerušen příjem pacientů, odkláněni byli do ostatních pražských nemocnic. Odpoledne už s výjimkou očního, ORL a neurologie fungoval provoz bez omezení.

Tagy: