První zadržený za schvalování ruského útoku na Ukrajinu. Obviněnému hrozí roky vězení

Vojáci

Válka na Ukrajině 3.3.2022

Policie zadržela jednoho člověka kvůli veřejnému schvalování a ospravedlňování ruské agrese vůči Ukrajině. Dopustit se ho měl na internetu. Obviněnému hrozí až tři roky vězení, uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Kriminalisté prověřují zhruba 200 podobných případů, v devíti zahájili úkony trestního řízení.

Kriminalisté muže zadrželi ve středu a následně ho obvinili z trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy. „Obviněný se měl předmětného jednání dopouštět prostřednictvím příspěvků na sociálních sítích,“ řekl Ibehej. Dodal, že v případě pravomocného rozsudku obviněnému hrozí trest odnětí svobody od šesti měsíců do tří let.

Obviněný je stíhaný na svobodě. Případ dozoruje Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 9, které si vyhradilo podávání informací k trestnímu řízení. V celém Česku kriminalisté v současnosti posuzují přibližně 200 dalších skutků a v devíti případech už bylo zahájeno trestní řízení, uvedla policie na Twitteru. „V devíti případech byly již zahájeny úkony trestního řízení,“ informovala policie.

Veřejná prohlášení na demonstracích i sociálních sítích, která schvalují útok Ruska na Ukrajinu nebo vyjadřují podporu vedení Ruska, mohou být za současných okolností posuzována jako trestný čin, upozornil koncem minulého týdne nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. „Každý má právo vyjadřovat své názory způsobem, který považuje za vhodný. Ale i svoboda projevu má v demokratickém právním státě své limity,“ uvedl Stříž.

Veřejná prohlášení o ruské agresi vůči Ukrajině na demonstracích i sociálních sítích monitoruje také Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Inspekce upozornila, že trestněprávní limity svobody projevu se týkají i všech příslušníků bezpečnostních sborů a jejich zaměstnanců.

„V případě, že vyvstane podezření z protiprávního jednání, ihned začne konat z úřední povinnosti,“ upozornila v pondělí mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Tagy:
válka policie agrese Ukrajina věznice sociální síť GIBS Praha Rusko Národní centrála proti organizovanému zločinu Státní zastupitelství ČR