Prymula: Bez omezení kontaktů covid nezastavíme. Pouze očkování už dnes nepomůže

Roman Prymula

Rozhovor s Romanem Prymulou 17.listopadu

Je nutné omezit kontakty, protože dochází k přenosu koronaviru mezi netestovanými očkovanými a neočkovanými. Současný systém to umožňuje bez jakékoli limitace. „A proto se dostáváme do takovéto situace,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula.

Podle Romana Prymuly bychom se nyní měli rychle a intenzivně začít soustředit na to, aby nedocházelo k přenosu koronaviru na seniory. „Tady je potřeba provést určitá izolační opatření. To znamená personál, který se o ně stará, by bez ohledu na to, zda je očkován, měl být testován,“ řekl Prymula ve vysílání CNN Prima NEWS.

Epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví je také přesvědčen o tom, že se nacházíme v situaci, kdy ke zkrocení epidemie koronaviru už nestačí pouze zvýšit míru proočkovanosti. „Bohužel dochází k tomu, že při kontaktu očkovaných, kteří nejsou testováni a nevědí, zda jsou pozitivní, nebo nikoliv, a skupiny neočkovaných, kteří jsou negativní, dochází k přenosům. A to ten systém doposud umožňuje naprosto bez limitace,“ upozornil Roman Prymula. Podobného názoru je také imunolog Jiří Šinkora.

Moravské nemocnice na limitu kapacit

Budeme prý muset omezit kontakty, jinak se „toto onemocnění zastavit nedá“. Podle Prymuly však není nutné kvůli tomu zavádět lockdown. „Vůbec nehovořím o lockdownu, to jde udělat i bez něj. Musíme ale dodržovat nějaká obecná pravidla, protože tady nikdo nic převratného nevymyslí. Je to o kontaktech. Pokud se nepodařilo proočkovat populaci na dostatečnou míru, musíme tu situaci aktuálně řešit i jinými prostředky,“ dodal bývalý ministr zdravotnictví.

Očkování Prymula považuje za jedinou cestou, jak z pandemie ven. Na řešení současného rapidního nárůstu počtu nakažených však samo o sobě nestačí. Pokud bychom na situaci nereagovali, hrozí podle Prymuly brzké zahlcení kapacit tuzemských nemocnic. „Dnes jsme asi na třetině kapacit na jednotkách intenzivní péče. Musíme si ale uvědomit, že existuje časová prodleva mezi přírůstky nakažených a hospitalizací. I kdybychom šli nyní dolů, do nemocnic se stále budou dostávat jedinci, kteří budou reflektovat tato vysoká čísla,“ řekl Roman Prymula ve vysílání CNN Prima NEWS.

Jenže „dolů“ prý nyní Česká republika rozhodně nepůjde. „Jdeme nahoru a už se můžeme podívat do moravských nemocnic, kde zátěž byla nepoměrně větší a na limitu kapacity jsou prakticky teď. Je to otázka dnů, maximálně jednotek týdnů,“ uzavřel Roman Prymula.

Tagy: