Imunolog: Když necháme po světě běhat očkované, kteří šíří infekci, čísla budou stoupat

Imunolog Jiří Šinkora

Imunolog Šinkora k aktuální situaci

Rekordní počet evidovaných případů covidu za úterý je podle imunologa Jiřího Šinkory výsledkem chybného rozdělování společnosti na očkované a neočkované. „Vím o desítkách očkovaných, kteří jsou v karanténě nebo mají pozitivní PCR test. Myslí si, že jsou sterilní nebo neinfekční, a virus přenášejí dál. To byla asi největší chyba,“ podotkl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Více než 20 tisíc případů covidu. Taková je úterní bilance, která je nejvyšší od začátku epidemie. Na dotaz, zda ho takto vysoký počet případů znervózňuje, Šinkora podotkl, že by se mělo přestat rozlišovat mezi očkovanými a neočkovanými.

„Vím o desítkách očkovaných, kteří jsou teď v karanténě nebo mají pozitivní PCR test. Ti si myslí, že jsou sterilní nebo neinfekční, a virus přenášejí dál. To byla asi největší chyba,“ podotkl. Zmínil také, že většina lidí se chová, jako by žádná pandemie nebyla: „Podívejme se do restaurací. Většina lidí se chová, jako by zde nic nebylo, a tady máme výsledek.“

„Když necháte skupinu lidí, kteří mohou infikovat své spoluobčany, běhat po světě bez jakýchkoliv opatření či testů, infekce se samozřejmě šíří,“ pokračoval. Dodal, že zavádění opatření je na epidemiolozích a Česko není jedinou zemí, která se potýká s podzimní vlnou.

Riziková skupina se nechrání

„Je přeci důležité, kolik lidí je v nemocnicích, kolik je včas léčeno a kolik jich nakonec na covid zemře,“ sdělil. Na rakouský model, tedy lockdown pro neočkované, by nepřistoupil. „Nemá smysl, pokud nezačneme testovat i očkované, kteří virus také šíří. Je třeba lidi informovat o tom, jaká je situace, a nelhat, že z nich očkování udělá naprosto bezpečné jedince,“ zdůraznil.

Neméně důležité je podle něj soustředit se na rizikové skupiny. „Vysvětlil bych seniorům, že jim očkování může pomoci. Pokud se mu vyhnou, sami riskují a mají osud ve svých rukou. V deseti procentech případů je však velmi špatný,“ pokračoval. Lockdown společnosti si pak podle imunologa nemůže Česko dovolit.

„Obzvlášť zavření škol. To by bylo obětování mladé generace tomu, že jsme nedokázali přesvědčit rizikovou skupinu, aby se chránila. A oni se nechrání, vím to ze své praxe,“ uvedl. Dodal, že i mnozí senioři se chovají, jako by žádný covid nebyl. „Pokud se vymlouvají na to, že jsou očkovaní, tak se podívejte, kolik jich končí na JIP. To není argument,“ uzavřel.

Tagy: