Prymula: Covid se už začal vyčerpávat. Místo něj Česko zasáhne chřipková vlna

Epidemiolog Roman Prymula byl hostem pořadu Nový den

Prymula o respiračních onemocněních

Domnívám se, že jsme již dosáhli kulminace nakažených a riziko covidu začíná klesat. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to řekl epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Podle něj největší potíže v následující době způsobí klasická chřipka, jejíž vlna přijde v listopadu.

V posledních týdnech v lékárnách výrazně vzrostl zájem o antigenní testy. Podle Prymuly je dobře, že se lidé testují. Klesající množství záchytů nemoci v něm vyvolává optimismus. „I když se lidé více testují, dochází k poklesu nových případů. Ve srovnání s minulým týdnem jich je o 400 méně,“ shrnul Prymula.

ČTĚTE TAKÉ: Překvapivé zjištění vědců. Spaní na zádech zvyšuje riziko Alzheimerovy nemoci. Popsali proč

Z dat podle epidemiologa vyplývá, že se covid už začal vyčerpávat. „To riziko během posledních dvou týdnů opravdu začalo klesat. Myslím si, že už jsme dosáhli kulminace,“ sdělil Prymula.

Dominantní variantou v Česku je omikron. V zahraničí se v současné době šíří nová varianta XEC, která by ho mohla nahradit. „Je to pouze rekombinantní varianta dvou nám již známých variant. Já se nedomnívám, že by vyvolala nějakou dramatickou vlnu,“ řekl Prymula.

Mnohem větší potíže podle něj způsobí klasické respirační onemocnění, která jsou momentálně na vzestupu. „Obrovská část populace již je nemocná a ještě přijde chřipka. Její vlna dorazí někdy na konci listopadu a zasáhne nás plnou silou,“ dodal epidemiolog.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: FLiRT, „krysí žloutenka“ i únavový syndrom. Expert popsal začátek respirační sezóny a rizika

Tagy: