FLiRT, „krysí žloutenka“ i únavový syndrom. Expert popsal začátek respirační sezóny a rizika

Přednosta Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny FN Motol Milan Trojánek (vpravo)

Co na to vaše zdraví - 11.10. v 20:15

Varianta covidu s přívětivým názvem FLiRT se šíří Českem. Příznaky a následky nemoci už ale sympatické nejsou. Nové varianty covidu jsou navíc schopny obejít imunitu efektivněji než předchozí verze viru. Významně také roste počet rinovirů a nákaz mykoplazmaty, které způsobují zápal plic. Host pořadu Co na to vaše zdraví na CNN Prima NEWS, přednosta Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny FN Motol Milan Trojánek, přiblížil, na co si dát v respirační sezóně pozor, i to, jak zářijové povodně ovlivnily šíření některých nemocí.

V Česku se aktuálně nejvíce řeší varianta covidu s názvem FLiRT, která – stejně jako další nové varianty – dokáže lépe obejít imunitní systém. „Respirační sezóna nyní začíná. Čím dál tím více se setkáváme s pacienty, kteří mají respirační symptomy. Naprostá většina z nich přichází s infekcemi, které postihují horní cesty dýchací, což je ta lepší, méně závažná varianta. V tom se střídají rinoviry a covid,“ sdělil v pořadu Trojánek.

ČTĚTE TAKÉ: Podzimní vlna covidu dorazila do Česka. Jaké jsou jeho hlavní příznaky?

U covidu se podle něj jedná o „evergreen“. „Myslíme si, že i do budoucna se budeme s covidem setkávat a samozřejmě virus se vyvíjí, aby se mohl uplatňovat v lidské populaci. Proto se částečně začíná lišit od těch kmenů, které zde byly v minulosti. Kvůli tomu se může nakazit i člověk, který se s covidem už setkal, a to i opakovaně,“ podotkl přednosta.

„Největší hrozbou“ jsou děti

Podle epidemiologů mohou mít vliv na rozšíření těchto nemocí také povodně, které Česko zasáhly v září. „Dovedu si představit, že když se lidé shromažďují na malém místě ve velkém počtu lidí, například když jsou ubytovaní v nouzových podmínkách, může to zvyšovat šíření infekcí. Pro nás jsou však ‚největší hrozbou‘ děti ve školách a školkách, které jsou hlavními šiřiteli,“ pokračoval Trojánek.

V souvislosti s povodněmi se mimo covid významně mluví o onemocnění leptospirózou, tedy „krysí žloutenkou“. „Pro nás je to infekce, s níž se jako infektologové setkáváme poměrně vzácně. U nás na klinice to byly v minulosti konkrétně případy importované ze zahraničí. Zdrojem infekce jsou hlodavci, typicky ti, kteří žijí poblíž vodních toků. Je to bakterie, která je příbuzná – je ze stejné skupiny – jako bakterie vyvolávající syfilis či lymskou boreliózu,“ vysvětlil.

Mezi klinické projevy se řadí horečnaté onemocnění. „Pacient přijde s tím, že má horečku, a když uděláme laboratorní vyšetření, tak zjistíme, že má k té horečce například jaterní postižení. Výhodou na druhé straně je, že jde o infekci, kterou se dá velmi dobře léčit běžně dostupnými antibiotiky,“ doplnil Trojánek.

Komu by v aktuální respirační sezóně doporučil očkování a před jakými nemocemi? A jak je to s postcovidovým onemocněním a chronickým únavovým syndromem? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Na problémy s početím si zakládají už malé dívky, varuje gynekolog

Tagy: