Prymula: Inteligentní mutace XE se brání vyhubení. Zatím ale nemá sílu nahradit omikron

Roman Prymula v Novém dni na CNN Prima NEWS

Prymula zhodnotil rizika nové mutace

Není důvod k obavám, komentoval novou kombinovanou variantu koronaviru omikron XE epidemiolog Roman Prymula. Tato podle něj inteligentní mutace se ale snaží zabránit svému vyhubení. Zatím však není schopna nahradit omikron, protože je s ním příliš příbuzná, dodal v pořadu Nový den.

„Kombinovaná varianta XE vznikla na bázi výměny mezi mutacemi. Lidé, kteří se setkávali s dosavadními mutacemi, by neměli být ohroženi. Není důvod k panice,“ uklidňoval ve vysílání CNN Prima NEWS Prymula.

Jak vzniká nová varianta koronaviru?

  • Ve chvíli, kdy nakažená osoba infikuje dalšího člověka, vir se zkopíruje a přejde do těla nového hostitele.
  • Tento duplikační proces se ale může pokazit, čímž dochází k mutacím. Kvůli takovým chybám může vir zaniknout, může se oslabit, ale také se může stát silnějším. Nové atributy patogenu jsou prakticky nahodilé.
  • Pokud vir nasbírá více mutací a vlastnostmi se výrazně odliší od původního viru, vzniká nová varianta.

Pokud by ale razantně změnila svou podobu, mohla by změnit pravidla hry. „Nová mutace XE je inteligentní, snaží se bránit svému vyhubení a mění struktury, je to proces. Zatím ale nemá sílu nahradit omikron, je s ním příliš příbuzná,“ vysvětlil exministr zdravotnictví.

O výskytu kombinované varianty dvou typů omikronu BA.1 a BA.2, označované jako XE, informoval Státní zdravotní ústav ve čtvrtek. Kombinace má být asi o deset procent nakažlivější než původní omikron. Že se může nová koronavirová varianta XE zvláště rychle šířit, mají dokládat i prvotní data z Velké Británie. Tam se XE nakazilo zatím přes 600 lidí.

Prymula však připomněl, že s koronavirem v České republice stále bojuje několik set pacientů, a to i s předchozími variantami. „Stále tu máme tisíce případů, i když pozvolna klesají. V nemocnicích máme 1 600 případů a někteří zemřou. Ještě to není běžná chřipka,“ varoval dále.

Jaro bez roušek prakticky všude

Počty nakažených koronavirem klesají i přesto, že vláda téměř všechna opatření rozvolnila. Aktuálně platí pouze povinnost nosit respirátory v MHD. Rozvolnění je i proto podle epidemiologa na místě. „Vnímáme, že tu nejsou nové rizikové mutace, celkový pokles je poměrně patrný. Jaro bychom si měli užít bez roušek prakticky všude,“ predikoval Prymula.

Ve čtvrtek přibylo v Česku 4 982 potvrzených případů covidu, což je o 1 500 méně než před týdnem. Je to letos poprvé, kdy je ve všední den nárůst nižší než pět tisíc případů. Stejně tak se snižuje počet hospitalizací i incidenční číslo. V nemocnicích je s koronavirem aktuálně 1 539 pacientů. Dále ale klesá také počet testovaných.

Dominantní variantou koronaviru je v tuzemsku podle Státního zdravotního ústavu omikron subtyp BA.2, která se začala šířit z Dánska v prosinci loňského roku. První případy v byly zaznamenány v lednu.

Tagy: