Je to nejnakažlivější koronavirová varianta, tvrdí WHO. Co všechno víme o patogenu XE?

Dezinfekce autobusu v Thajsku

Nová mutace covidu

Začátkem roku se začala světem šířit hybridní subvarianta koronaviru s vědeckým označením XE. Geneticky vychází z kombinace virů BA.1 a BA.2, což jsou varianty omikronu. I proto se zatím předpokládá, že ačkoli se XE dramaticky rychle šíří, není tak nebezpečná jako předešlé varianty. Ve čtvrtek laboratoře variantu zachytily i v Česku.

Může jít o nejnakažlivější a nejrychleji se šířící kmen koronaviru, se kterým se lidstvo dosud setkalo. Alespoň před ním takto varuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Že se může nová koronavirová varianta XE zvláště rychle šířit, mají dokládat i prvotní data z Velké Británie. Tam se XE nakazilo zatím přes 600 lidí.

XE se měl poprvé objevit v lednu. Geneticky kombinuje prvky omikronových variant BA.1 a BA.2. Což by nasvědčovalo tomu, že se virus bude rychle šířit, ale nebude tak často znamenat vážný průběh nemoci COVID-19.

Varianta se kromě Velké Británie objevila například v Indii. A ve čtvrtek také v Česku. Prozatím se předpokládá, že XE může být až o deset procent více nakažlivá než subvarianta BA.2.

Někteří odborníci ale podle časopisu Forbes varují, že je příliš brzy na to s jistotou určit, jaké vlastnosti varianta XE má.

V kontextu původu této varianty se znovu mluví o dnes již klasických podezřelých, tedy zemích, kde virus v minulosti nejčastěji mutoval. Má jít o Velkou Británii, Indii nebo Jihoafrickou republiku.

Tagy: