Sešity či kružítka. Blatný potvrdil, že nový systém PES umožní nákup školních potřeb

Andrej Babiš a Jan Blatný

Brífink Jana Blatného a Andreje Babiše

Bude upraven seznam zboží v novém systému PES, oznámil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tiskové konferenci. Vláda tak příští týden patrně povolí prodávat papírenské výrobky kvůli školákům. Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci řekl, že očkovací centra hlásí už 61 474 očkovaných lidí v Česku proti covidu. Vláda podle něj ve středu rozhodne o povinnosti nahlásit očkované proti covidu každý den.

Blatný uvedl, že si kabinet uvědomuje, že se seznam nezbytných věcí proměňuje mimo jiné v souvislosti s tím, jak se mění roční období. „V rámci úpravy PES, kterou plánujeme příští týden, bude upraven i tento seznam. Budou tam zahrnuty pravděpodobně například papírnické výrobky. Je to potřeba kvůli dětem do škol,“ řekl ministr. Chce ale zachovat pravidlo, že velké obchody nesmí prodávat zboží, na které se specializují malé prodejny, které mají kvůli opatřením proti covidu zavřeno.

Od 27. prosince lze v supermarketech prodávat jen výrobky povolené i pro prodej v malých obchodech. Lidé tak smí nakupovat například potraviny, pohonné hmoty, drogerii, léky, krmiva či brýle. Opoziční politici v té souvislosti kritizují, že podle aktuálního seznamu je třeba v případě obuvi nutné spoléhat na internetové obchody, zato kamenné prodejny mohou nabízet například zbraně a střelivo.

Na nerovnost podmínek pro prodej v supermarketech a malých obchodech upozorňovala při podzimní vlně epidemie opozice. Vadilo jí, že supermarkety nabízely i zboží ze sortimentu drobných prodejen, které musely zůstávat zavřené. Blatný chce, aby ani po změnách nevznikaly konkurenční výhody. „Bude to pro všechny. Pokud povolíme například papírnické výrobky v hypermarketech, musí je být možnost prodávat i mimo ně. Ta spravedlnost bude zachována,“ dodal Blatný.

Babiš: V Česku bylo očkováno přes 70 tisíc lidí

Premiér Babiš na tiskové konferenci po návštěvě očkovacího centra v Brně řekl, že v Česku bylo podle odhadů už naočkováno proti covidu 70 až 75 tisíc osob. „Oficiálně nahlášeno z očkovacích center bylo 61 474 osob,“ upřesnil premiér. Dodal, že očkovací látky od firmy Pfizer, která se do Česka dodává od 26. prosince, dorazilo přes 169 tisíc dávek, z nich 71 tisíc v úterý.

Vláda podle Babiše ve středu odpoledne rozhodne o povinnosti hlásit očkované proti covidu každý den. Nehlášení osob z očkovaných center včas je podle něj důvodem toho, že se pravidelně nezveřejňují data.

V některých krajích, například Zlínském nebo Moravskoslezském, chtějí rovnou předávat očkovací látku i praktickým lékařům, aby očkovali své registrované pacienty nad 80 let. Původně se s tím podle očkovací strategii nepočítalo, praktičtí lékaři měli ve svých ordinacích očkovat až látkou od firmy Astra Zeneca, která se zatím do Česka nedodává. „Ministerstvo zdravotnictví tomuto nebrání, naopak to podporuje,“ podotkl Blatný.

V brněnském velkokapacitním očkovacím centru se inspirovali

Babiš s Blatným a zástupci Ústřední vojenské nemocnice ve středu jeli zkontrolovat první velkokapacitní očkovací centrum v České republice, které je přestavěno ze záložní nemocnice na brněnském výstavišti. Tam se konají zátěžové zkoušky. „Očkování absolvují policisté, hasiči a senioři,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá s tím, že delegace z Prahy se chtěla inspirovat pro chystané velkokapacitní očkovací centrum v 02 aréně v Praze.

Fakultní nemocnice Brno spustila zátěžové testovací očkování v prostorách na výstavišti v pondělí. Nejprve šly desítky hasičů a policistů, kteří pomáhají v nemocnici jako dobrovolníci, například na stěrových místech nebo s řízením sanitek.

Nyní už se testuje více a podle Babiše už vakcínu dostalo 1 500 lidí. „Oslovili jsme policisty a hasiče, protože jsou velká koordinovaná skupina,“ uvedla Plachá. Dále na očkování chodí i senioři, kteří docházejí do nemocnice na různá vyšetření. V brněnské záložní nemocnici by se časem mohlo očkovat podle Babiše až 3 600 lidí denně.

Záložní nemocnice s 300 lůžky vznikla na brněnském výstavišti loni v listopadu jako náhradní kapacita pro případné pacienty s koronavirem. Zatím v ní ale žádný takový pacient nebyl, protože stačí kapacita lůžek v nemocnicích v kraji. Proto se fakultní nemocnice po domluvě s krajem a městem dohodla na využití prostoru pro očkovací centrum. Pokud by bylo potřeba lůžek pro pacienty s koronavirem, je to podle Plaché možné do 24 hodin s tím, že by budova přestala fungovat pro očkování.

Tagy: