Psychicky to měla ohromně těžké, chválí Dostál Ledeckou. U hokejistek by rád víc bodyčeků

Josef Dostál vychválil Ester Ledeckou za to, jak se popasovala s velkým tlakem.

Co Čech, to trenér! Peking 2022 (208)

V prvních olympijských dnech z české výpravy vyčnívají především ženy. Markéta Davidová sahala po zlatu, ale poslední ranou ve vytrvalostním závodě si ho odstřelila. První velkou radost u fanoušků tak zařídila v úterý Ester Ledecká na snowboardu. Nejen úspěch „obojživelnice“ se stal tématem pořadu Co Čech, to trenér! na CNN Prima NEWS.

Premiérová medaile na olympiádě je na světě. Podle očekávání proměnila svoji účast ve snowboardovém paralelním obřím slalomu ve zlato Ester Ledecká. A právě kvůli tomu, že její zlato brali snad všichni jako jistotu, to měla česká hvězda velmi těžké.

„V rámci vlastní přípravy mám velké nároky na spánek, takže jsem si nepřivstal. Spím minimálně devět hodin denně,“ přiznal čtyřnásobný olympijský medailista z rychlostní kanoistiky Josef Dostál. „Ale zpětně bych chtěl vyzdvihnout výkon. Ne tolik po fyzické stránce. Ale po psychické to měla Ester neuvěřitelně těžké. Klobouk dolů, smekám,“ poznamenal v pořadu Co Čech, to trenér! kajakář.

Aby Ledecká obhájila post šampionky z minulých her v Pchjongčchangu, odstřihla se od veřejnosti, uzavřela se do vlastní bubliny. Tedy přesněji do bubliny uvnitř pekingské covidové bubliny. Podle Dostála je tento recept účinný jen u někoho. „To je individuální. Já mám rád lidi okolo sebe, ona má kolem sebe tichou bublinu, aby se mohla pekelně soustředit. Bylo to vidět na startu, pak i v cíli – podala stoprocentní výkon, a to je jediné, co ji zajímalo,“ míní.

Jiří Šlégr, člen vítězné hokejové party z Nagana, říká, že takovéto uzamčení se před světem může být funkční i v kolektivním sportu. „Přirovnám to k tomu, když jsme v roce 1996 udělali obrovskou ostudu na Světovém poháru. Žádnou bublinu jsme neměli, každý si dělal, co chtěl. Podle toho také vypadal výsledek. Zasáhlo nás, že jsme ublížili národu, takže pak v Naganu už jsem vnímal, že v té bublině jsme a absolutně se soustředíme,“ uvedl někdejší výtečný obránce.

Řeč byla také o biatlonistce Markétě Davidové, která v pondělí smolně přišla o zlato na poslední položce. Devatenáct ran trefila, dvacátou minula. Sama pak vzpomínala na to, jak ji bývalý trenér Jindřich Šikola po minutém posledním terči naháněl s kopřivou. „Já jsem jako malý hokejista dostával hokejkou přes helmu,“ zavzpomínal Šlégr. „Obrovská škoda. Je mi jí strašně líto, dala tomu úplně vše. Je to trochu jako v tenise. Také vám chybí jediný balonek, už to vypadá jasně. Ale musíte ho dát.“

Dostál se pozastavil u velkého náporu na psychiku v biatlonu. „V našem sportu je to čistě o výkonu. Oni běží, musí se zastavit a střílet. Nervozita musí být obrovská. Když si uvědomíte, že vám chybí jediný výstřel k tomu, abyste vyhráli zlato, rozhodně vám to nepomůže. Bohužel jí to nevyšlo, ale je to velká zkušenost. Budu jí (Davidové) držet palce, aby to klaplo příště, přece jen jsme spolužáci z vysoké školy,“ prozradil.

Šlégr: Žena a hokej je pro mě otazník

Velkou pozornost u českých fanoušků budí také ženská hokejová parta trenéra Tomáše Paciny. Díky skvělým prvním dvěma zápasům postoupily do play-off, ovšem ve čtvrtfinále kvůli dalším dvěma pokaženým utkáním – s Dánskem a Japonskem – narazí na extrémně silné Američanky.

„Holky sleduju, myslím si, že pro ně je obrovský úspěch, že se na olympiádu vůbec dostaly. Žena a hokej je pro mě otazník. Jinak jim ale strašně fandím. Ušly obrovský kus cesty, aby se kvalifikovaly. Budou mít těžkého soupeře,“ uvedl Šlégr.

Dostálovi by ženský hokej přišel atraktivnější, kdyby byl ještě tvrdší. „Radši mám kontaktní sport. Mně by se líbilo, kdyby si dávaly pořádné bodyčky. Pořád je to každopádně tvrdý sport. Když vidím, jak se řežou holky v bojových sportech, mohly by to zvládnout i v hokeji,“ radí.

Svůj pohled na věc přidal i moderátor Miloš Pokorný. Toho kvalita ženského hokeje mile překvapila. „Hrozně našim holkám držím palce. Měl jsem pocit, že to bude úplná taškařice. Samozřejmě je to oproti mužskému (hokeji) rozdíl, ale baví mě se na to koukat. A uvědomil jsem si, že naposledy jsem viděl, jak někomu zpod helmy čouhá deka, když ji měl Jarda Jágr v Pittsburghu,“ usmála se polovina dua Těžkej Pokondr.

„Takže se mi líbí, že tam vlají vlasy, je to trochu jiné. Jsem příjemně překvapený, je to pěkný hokej,“ uznal Pokorný.

Tagy:
Ester Ledecká olympijské hry sport Josef Dostál Jiří Šlégr Markéta Davidová Miloš Pokorný Co Čech, to trenér! Zimní olympijské hry v Pekingu 2022 česká hokejová reprezentace žen