Kouzlo Zelenského? V projevech kombinuje dvě emoce. Vinu i hrdost, říká psycholog

Volodymyr Zelenskyj

K věci (305)

Projevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského oslovují lidi na celém světě. Podle psychologa Daniela Štrobla totiž dokáže zkombinovat dvě emoce. „Na jedné straně jde o pocit viny, kdy nám říká, že Evropa Ukrajinu opustila. Na straně druhé je to však náš pocit hrdosti, že my jsme ti dobří,“ vysvětlil v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Ve válce na Ukrajině proti sobě nestojí pouze činy armády, ale také proslovy hlav států. Na jedné straně stojí ruský prezident Vladimir Putin, který k Západu hovoří velmi stroze. Protipólem mu je ukrajinský lídr Volodymyr Zelenskyj, který si emotivními výstupy dokázal získat srdce řady lidí napříč světem. Zejména pak euroamerického publika.

„Právě u něj slaví Zelenskyj vítězství. Putin je přinejmenším nesrozumitelný. Kdybychom se však ptali obyčejných Rusů, tak u nich vítězí Putin. Koneckonců, nikoho jiného ani nevidí,“ podotkl psycholog. Od začátku války lidé Zelenského začali vnímat jako skutečného vůdce země. Dříve byl považován za komika, neb se před vedením země živil jako herec.

Jenže právě zkušenost z filmové branže Zelenskému jeho výstupy značně ulehčují. Ví, jak má na své publikum působit. „Apeluje na Evropu a svět, protože nás logicky potřebuje. Nejen kvůli penězům a zbraním, ale i proto, abychom se postarali o ženy a děti mužů, kteří na Ukrajině bojují,“ vysvětlil Štrobl.

„Ve svých emotivních vyjádřeních velmi dobře kombinuje na jedné straně pocit viny – mnohdy řekne, že Evropa Ukrajinu opustila, že okupovaná země bojuje i za nás, ačkoliv jsme se odmítli angažovat. Na straně druhé nám ale dodává pocit naší hrdosti, že jsme ti dobří. Každá válka vytváří zákonitou potřebu identifikovat zlo a dobro. Válka je v tomto pohádka,“ pokračoval.

„Zelenskyj velmi umně říká, že Ukrajina není jediná, kdo je dobrý, ale že i Evropa je ta dobrá. To se samozřejmě poslouchá a přijímá lepe než harašení Putina, který mluví o ukrajinských nacistech nebo Západoevropanech, kteří ho vmanipulovali do války. S tím se lidé nemohou identifikovat,“ uzavřel.

Tagy: