Putin je slabý a utíká mu čas, tvrdí zdroj z Kremlu. Zelenskyj pochybuje, zda car ještě žije

Ruský prezident Vladimir Putin údajně podstupuje léčbu vážné nemoci, kvůli vedlejším účinkům je zesláblý a trpí závratěmi. Tvrdí to telegramový účet General SVR, který má být napojený na lidi z Kremlu. Konkrétně prý na Putinovu stráž. Pochybnosti ohledně ruského prezidenta vyjádřil i jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj.

General SVR je populární účet, který má být údajně napojený na lidi kolem Kremlu. V minulosti publikoval řadu štiplavých proroctví. Ne vždy se ale vyplnila. Na účet General SVR každopádně běžně odkazují i velká zahraniční média. Kupříkladu britské Sky News.

Teď zmíněný profil informoval, že Putin údajně podstupuje léčbu, která ovlivňuje jeho psychický a fyzický stav. Informoval o tom list Daily Mail. „Léky způsobují slabost, závratě a ztrátu chuti k jídlu, což úplně nepomáhá jeho psychickému a emocionálnímu stavu,“ napsal General SVR s tím, že Putin se téměř s nikým nevídá a omezuje své vystupování na veřejnosti.

Riziko převratu

Telegramový účet navíc uvedl, že Putinovi utíká čas, protože ruská armáda stále nedosáhla na Ukrajině klíčových výsledků, což vytváří tlak na prezidentovu pozici. „V případě neúspěchu nadcházející ruské ofenzivy na frontě a ztráty již kontrolovaných okupovaných území bude nemožné přesvědčit elity o možnosti vítězoslavného odchodu z válečného dobrodružství,“ sdělil General SVR.

Profil připomněl, že kvůli rostoucímu zoufalství v Kremlu jsou stále na stole jaderné zbraně. Podle Generala SVR by ale Putin v případě nukleárního útoku jen stěží udržel prezidentský post.

O Putinově zdravotním stavu se v médiích spekuluje od začátku ruské invaze na Ukrajinu prakticky neustále. Experti často skloňovali možnost, že má ruský prezident rakovinu, Alzheimerovu chorobu nebo jinou vážnou nemoc. Právě rakovinu v souvislosti s Putinem zmínil nedávno také šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov, podle kterého ruský prezident „zemře velmi brzy“.

Zelenskyj si dle svých slov dokonce není jistý tím, že je Putin ještě žije. „Nechápu, s kým a o čem mám mluvit. Dokonce se ani nevyznám v tom, jestli je (Putin) stále naživu. Nevím, kdo rozhoduje, jaká skupina lidí. Když mluvíme o ,mírových rozhovorech‘, tak vůbec nechápu, s kým je mám vést,“ řekl ve čtvrtek při ranním videohovoru s účastníky „ukrajinské snídaně“ na okraj Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu. V souvislosti s tím se zmínil o Putinových nedávných televizních vystoupeních, na kterých je ruský vůdce podle odborníků na falešném pozadí.

Putin naposledy vystoupil v televizi ve středu, kdy navštívil Petrohrad. V západoruském městě, které si připomnělo prolomení nacistického obklíčení za druhé světové války, na záběrech ruské televize položil u památníků věnce a květiny, setkal se s dělníky v metalurgickém závodu a ujistil, že je ruské vítězství na Ukrajině nevyhnutelné.

Tagy: