Putin nemá dost novičoku k likvidaci kritiků. Ruská novinářka předpověděla jeho poslední den

Kritiků ruského prezidenta Vladimira Putina je tolik, že by na jejich likvidaci neměl dostatek jedu novičok. V rozhovoru pro britskou Sky News to řekla bývalá novinářka ruské státní televize Marina Ovsjannikovová. Politika označila za izolovaného vůdce a předpověděla, že den ruské porážky na Ukrajině bude zároveň jeho posledním.

„Myslím, že Putin nemá dost novičoku na všechny své odpůrce. Po začátku války proti režimu začalo vystupovat mnohem více lidí a stále jich bude přibývat,“ uvedla pro Sky News bývalá novinářka. Novičok je nervový jed, kterým byl v roce 2018 otráven ruský dvojitý agent Sergej Skripal.

ČTĚTE TAKÉ: Popáleniny až na kost. Jak fungují fosforové bomby? Rusové je zřejmě svrhli na Bachmut

Ovsjannikovová, která dříve pracovala pro ruskou státní televizi Channel One Russia, zároveň předpověděla, že Ukrajinci získají ve válce výraznou převahu. „To pak rozdělí ruské elity,“ myslí si.

Novinářka očekává, že se režim v největší zemi světa může začít rozkládat zevnitř. „Putina pravděpodobně nikdo nezabije ani neotráví, ale někdo z jeho nejbližšího okolí by za ním mohl jednoho dne přijít a říct: Vladimire, prohráváme válku. Je čas odejít,“ uvedla Ovsjannikovová.

„Den porážky Ruska ve válce bude jeho posledním dnem. To je jasné. Bojí se o svůj život. Je ve svém bunkru a izolovaný,“ dodala Ovsjannikovová.

Navalnyj je hrdina, míní novinářka

Novinářka se domnívá, že ani případná smrt uvězněného opozičníka Alexeje Navalného by nestačila k tomu, aby lidé proti režimu začali jednotně demonstrovat. „Víme, že ho mučí přímo před očima celého světa. Nedej bože, aby zemřel. Ale nemyslím si, že by to vyvolalo nějaké masové protesty, protože je třeba pochopit, že ruští lidé jsou zastrašení a neexistuje nic, co by je přimělo vyjít do ulic.“

Podle ní také od uvěznění Navalného v Rusku „není vůdce, který by dokázal sjednotit lidi“. Aktivistu a opozičního vůdce označila za hrdinu.

Tagy:
válka Vladimir Putin protest Ukrajina novičok Rusko Sky News Alexej Anatoljevič Navalnyj ruská invaze na Ukrajinu Marina Ovsjannikovová kritici Marina Vladimirovna Ovsjannikovová První kanál