Putinovi spolusedící? Jeden v roce 1968 obsadil ministerstvo v Praze, druhý lovil banderovce

Na tradiční vojenské přehlídce k výročí vítězství nad nacistickým Německem ve druhé světové válce se Vladimir Putin objevil vedle dvou válečných veteránů. Ani jeden z nich však nebojoval proti nacistickým jednotkám. Jak informoval web Agenstvo, jeden z nich se podílel na invazi do Československa v roce 1968, druhý potlačoval vzpouru nacionalistů na Ukrajině.

Napravo od Putina seděl 98letý Jurij Dvoikin, který v roce 1942 narukoval jako dobrovolník do armády, na frontu se ale nikdy nedostal, uvedl web Agenstvo. Po absolvování školy pro odstřelovače v roce 1944 byl nadřízenými z NKVD (Lidový komisariát vnitřních záležitostí, pozn. red.) vyslán do Lvovské oblasti potlačit vzpouru nacionalistů.

ČTĚTE TAKÉ: Z dědečka se vyklubal totální kretén. Prigožin porušil tabu a pustil se do Putina

„O banderovcích jsme tehdy věděli jen málo. Začali lovit: během dvou dnů postříleli více než pět tisíc lidí, ve Lvově, na Ukrajině se cítili jako páni. Vymetali jsme celý kraj od nacionalistů, chytali jsme je v lesích, na opuštěných statcích,“ vzpomínal sám Dvoikin.

Po Putinově levici seděl Gennadij Zajcev, který se narodil v roce 1934 a „Velké vlastenecké války“ se nezúčastnil. V roce 1953 byl odveden, po absolvování vojenské služby zůstal v armádě a v roce 1959 vstoupil do KGB. O devět let později se Zajcev podílel na vstupu sovětských vojsk do Československa s cílem potlačit protisovětské protesty a pražské jaro. Pod jeho vedením byla obsazena budova ministerstva vnitra v Praze.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu podle agentury TASS uvedl, že přehlídky se účastnilo více než 10 tisíc vojáků a přes 120 kusů vojenské techniky. Putin v Moskvě například zmínil, že budoucnost ruského lidu stojí na vojácích, kteří za Rusko bojují na Ukrajině.

Podle novináře Českého rozhlasu Ondřeje Soukupa jde o propagandu a Rusko se prý chová velmi podobně jako kdysi nacistické Německo, pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS. „Je to jejich dlouhodobá linka, kterou (Rusové) vedou. Říkají, že Ukrajinu je potřeba denacifikovat a tak dále. Přitom se chovají velmi podobně jako nacistické Německo,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS Soukup. Připomněl, že Den vítězství je pro Rusko jeden z nejvýznamnějších státních svátků.

Tagy:
Vladimir Putin NKVD Ukrajina Rusko Ondřej Soukup Druhá světová válka Sergej Kužugetovič Šojgu Nacistické Německo velká vlastenecká válka Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa