Popáleniny až na kost. Jak fungují fosforové bomby? Rusové je zřejmě svrhli na Bachmut

Chemické popáleniny až na kost a plamen, který běžnými metodami prakticky nejde hasit. Fosforové bomby, které Rusové podle Kyjeva používají během bitvy o ukrajinský Bachmut, jsou kvůli své ničivosti zakázané v oblastech obydlených civilisty, a to na základě dodatku Ženevské úmluvy z roku 1977. Zda okupanti v Bachmutu skutečně využívají přímo zbraně na fosforové bázi, sice nezávisle ověřit nelze, ale vzhledem k velkým požárům ve zmíněném městě během posledních dnů je přítomnost určitého druhu ruské vysoce zápalné munice zcela evidentní.

Rusové podle všeho začali Bachmut ostřelovat zakázanými fosforovými bombami či jinou zápalnou municí koncem minulého týdne. Informovaly o tom ukrajinské síly speciálních operací (SOF) i tamní ministerstvo obrany. Ukrajinci rovněž zveřejnili letecké záběry z Bachmutu, podle nichž se zdá, že v rozbombardovaném doněckém městě během páteční i sobotní noci vypukl gigantický požár.

Podle agentury Unian okupanti používají fosforovou munici v Bachmutu i během tohoto týdne, a to takřka s denní pravidelností. „Raket není dost, ale fosforu ano. Rusové ostřelují neobsazené oblasti Bachmutu zápalnou municí. Budou hořet v pekle,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany na Twitteru. „Rusko opakovaně ostřeluje Bachmut zápalnou municí. Je to teroristický stát,“ dodal poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pekelný oheň, který nelze uhasit. Rusové měli na Ukrajině použít v boji bílý fosfor

Použití dělostřelecké munice s bílým fosforem, která se řadí mezi chemické zbraně, je považováno na základě mezinárodních dohod za válečný zločin. Vytváří totiž rychle se šířící požáry, které lze těžko uhasit. Nelze nezávisle ověřit, zda Rusko v Bachmutu skutečně používá přímo zbraně na fosforové bázi. Může jít také o jinou formu zápalné munice, jejíž užití ve městech a jejich okolí ovšem mezinárodní právo rovněž zakazuje.

Hořící bílý fosfor běžnými metodami hašení prakticky nejde zdolat, proto se stal tak hrozivou zápalnou zbraní. Armády ho používaly již během obou světových válek, později byl nasazen například během válek v Koreji a Vietnamu.

„Munice s bílým fosforem způsobuje zvláště těžká zranění, a to včetně chemických popálenin až na kost. Rány kontaminované bílým fosforem se mohou znovu vznítit o několik dní později, když jsou odstraněny obvazy. Rovněž můžou způsobit otravu, která zapříčiní selhání orgánů, a vést k celoživotním zdravotním problémům,“ uvádí na svých stránkách Organizace pro lidská práva (HRW).

Nepopsatelné utrpení a požáry

Kyjev obvinil Moskvu – která loni v únoru započala invazi na Ukrajinu – z nasazení fosforové munice už několikrát. Poprvé měli okupanti použít zmíněnou zakázanou zbraň už v březnu 2022 při nočním útoku na město Popasna v Luhanské oblasti.

„Bombardování civilistů těmito zbraněmi je válečný zločin,“ uvedla tehdy teď již bývalá ukrajinská ombudsmanka Ljudmila Denisovová. „Nepopsatelné utrpení a požáry,“ popsal následky výbuchů šéf policie v Popasně Oleksij Bilošyckyj. Rusko zmíněná obvinění odmítá.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinský zdravotník popsal hrůzy války z fronty. Zažil bílý fosfor i „létající zkázu“

I když okupanti používají v Bachmutu zápalnou munici, poslední úspěchy v bojích o toto doněcké město hlásí Ukrajinci. Bitva o Bachmut je vzhledem ke své povaze známá také jako „mlýnek na maso“. Jde o vůbec nejkrvavější střet od začátku ruské invaze v únoru 2022. Vlivem ruského bombardování a pouličních bojů z tohoto města nezbylo téměř nic.

Tagy:
válka požár oheň Ukrajina Rusko Donbas munice fosfor Doněcká oblast Popasna Anton Geraščenko Bachmut bílý fosfor zápalná munice fosforové bomby